ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

18.06.2014.СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ДАН ЗВО-а
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

НАЈВАЖНИЈА ИНСТИТУЦИЈА СРБА У ИСТОЧНОМ ДЕЛУ ХРВАТСКЕ

 

Дан Заједничког већа општина ове године прослављен је двадесетак дана касније због катастрофалних поплава које су прошлог месеца погодиле цео регион, односно Србију, Босну и Херцеговину и Хрватску.

Заједничко веће општина основано је 23. маја 1997. године на основу Ердутског споразума и писма намере владе Републике Хрватске. Од тада па до данас, по функцији која јој је додељена, али и по самом значају за српски народ на овом простору, ова институција израсла је у једну од најважнијих српских институција у Републици Хрватској.

Свечана академија Заједничког већа општина била је прилика да се заслужним појединцима доделе признања. Тако су по одлуци скупштине Заједничког већа општина повељу која је јавно признање за допринос очувању и развоју националног, културног и духовног идентитета српске етничке заједнице на простору деловања ЗВО-а, Републике Хрватске, Републике Србије и српске дијаспоре, добили председник СДСС-а др Војислав Станимировић и председник Српског народног већа из Загреба проф. др Милорад Пуповац.

Поред ове две повеље скупштина Заједничког већа општина одлучила је да постхумно додели плакету покојном Љубиши Буквићу из Дарде, дугугодишњем културном раднику, кореографу и великом заљубљенику у српску народну игру који је своје знање пренео на многобројне младе фолклораше у многим културно-уметничким друштвима са простора источне Славоније, Барање и западног Срема. Плакету за покојног Љубишу Буквића коју је уручио председник ЗВО-а Драган Црногорац, примила је Љубишина супруга Љуба Буквић.

У свечаном програму академије учествовали су Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“ које је на самом почетку извело химне Републике Хрватске, српске заједнице у Хрватској и Европске уније. У другом делу Ансамбл народних игара из Вуковара представио се са неколико српских градских игара са краја 19. и почетка 20. века, док је глумац Српског народног позоришта из Новог Сада Југослав Крајинов прочитао одломак из књиге српског научника Милутина Миланковића „Кроз васиону и векове“, као и чувени говор српског првака Јаше Томића из новембра 1918. године који је изговорио приликом присаједињења Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији.