ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

08.04.2014.„ПОЗИВ НА БОЈКОТ СРПСКИХ ТРГОВИНА КАРАКТЕРИСТИЧАН ЈЕ ЗА НАЦИСТИЧКЕ, ФАШИСТИЧКЕ И УСТАШКЕ РЕЖИМЕ“
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Загреб, 08.04. - Поводом фашистичког чланка на порталу дневно.хр у којем се позива на бојкот српских продавница и привредника у Вуковару док се не склони ћирилица из овог града, председник СНВ-аМилорад Пуповац, председник ЗВО-а Драган Црногорац и председник Савета за националне мањинеАлександар Толнауер одржали су конференцију за медије.

Председник СНВ-а и саборски заступник Милорад Пуповац најоштрије је осудио позив на бојкот српких трговина, привредника и роба у Вуковару који је упућен преко друштвених мрежа, а касније и путем наведеног интернет портала. Он је позвао надлежне институције да реагују на то и најавио како ће у супротном известити тела изван Хрватске.

- Позив на бојкот преко друштвених мрежа упућен Хрватима у Вуковару, односи се на српске производе и 35 трговина и фирми са адресама чији су власници Срби који поштено раде свој посао, и уцењује их се тиме хоће ли у Вуковару бити ћирилице или не, рекао је Пуповац.

Према његовим речима, то је карактеристично за нацистичке, фашистичке и усташке режиме тридесетих година 20. века. Таквим позивом, истиче, прекршен је Устав РХ, Уставни закон о заштити права националних мањина, Казнени закон, Закон о сузбијању дискриминације те низ европских повеља и конвенција.

Пуповац сматра како није случајно да се све то догађа уочи сутрашње расправе о захтеву за расписивањем  референдума о ћирилици на саборском Одбору за Устав, те на почетку предизборне кампање за Европски парламент. Оцењује да таква реторика може озбиљно затровати односе Хрватске и Србије.

"Није питање је ли то фашизам, него колико је то фашизма", рекао је Пуповац, додавши како је потребна нулта толеранција на говор мржње и дискриминацију.

Пуповац је рекао како је забрињавајуће што нико од надлежних у Хрватској још није реаговао, прозвавши ДОРХ, полицију и друге институције, те устврдивши, притом, како им не смета "усташко знаковље по улицама", па тако ни позив на дискриминацију.

Упитан ко, по његовом мишљењу, стоји иза тога, Пуповац је рекао да се кампања за бојкот проводи већ неколико мјесеци преко друштвених мрежа те како је сада "кулминирало објавом" на једном од високопосећених интернет портала.

Позивање на бојкот на конференцији за новинаре осудио је и председник Савета за националне мањине Александар Толнауер, рекавши како се ствара озрачје ксенофобије познато с почетка 90-тих те да се страх претвара у мржњу, а она у насиље.

Заступник Драган Црногорац изразио је забринутост часних и поштених људи који су на крајње нетолерантан начин путем интернета и друштвених мрежа и портала изложени погрому само зато што су друге вере или нације.

- Учинили смо пуно тога да смиримо ситуацију, да се сукоби и овакве ствари зауставе и да људи могу нормално да живе, не само у Вуковару, него и у Хрватској. Надам се да ће институције државе решити проблеме, јер ни један грађанин не може мирно да проматра што се дешава, не само у Вуковару, него у Хрватској, рекао је и указао на забрињавајућу нетолеранцију појединаца с једне и превише толерисања појединих интернет портала с друге стране. 

Извор: индекс.хр, ХИНА

Фото:  тпортал.хр