ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

10.03.2020.ДЕЛЕГАЦИЈА ЗВО-А ПРИСУСТВОВАЛА САСТАНКУ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ВЕЋА ЕВРОПЕ

Вуковар, 10.03.2020. -Представници српске, украјинске, русинске и немачке националне мањине састали су се са представницима Већа Европе како би поразговарали о проблемима који муче ова три народа.

Састанак представника мањинских народа у Вуковару са представницима Већа Европе трајао је више од два сата, а изнесени су најбитнији проблеми који муче мањине на подручју Републике Хрватске.

Изасланство Срба са истока Хрватске причало је о проблемима попут нерегистровања српских мањинских школа, непропорционалне заступљености у телима државне управе, правосуђу, полицији те у државним јавним службама. Такође, причало се и о двојезичности у местима и градовима где је то прописано по законима, као и о говору мржње и ксенофобији према Србима у Хрватској.

Ово је био пети по реду састанак између представника националних мањина и Већа Европе на којем учествују представници српске заједнице.

Представници Већа Европе на овом састанку било је троје од укупно 18 члана Саветодавног одбора у оквиру конвенције за заштиту националних мањина овог тела Европске Уније Мартин Колинс из Републике Ирске, Алиона Гросу из Молдавије и Мари Хагсгорд из Шведске те представник секретаријата Већа Европе Мартин Гуе.

Веће Европе између осталог води рачуна о поштовању права националних мањина на територији Европске Уније. После обављених разговора у Стразбуру чланови Саветодавног одбора ће се вратити у Хрватску како би учествовали у реализацији идеја како да се побољша провођење људских права националних мањина.

Делегацију српског народа са истока Хрватске представљали су саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, председник Одбора за информисање и веру ЗВО-а Срђан Колар те председник одбора за људска права ЗВО-а Јован Влаовић.