ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

02.03.2020.СРПСКЕ ШКОЛЕ ДОБИЛЕ КЊИГЕ ЗА ЛЕКТИРЕ

Вуковар, 02.03. 2020. - Заједничко веће општина поделило је лектирну грађу школама у којима се настава одвија по моделу А образовања, односно на српском језику и ћириличном писму.

На подручју деловања Заједничког већа општина постоји 16 основних школа у којима се настава одвија по моделу А образовања (модел мањинског образовања у којем се настава у потпуности одвија на језику и писму одређене мањине) па је самим тим потребна литература како би се настава могла неометано одвијати.

- Нама је просветна аутономија у фокусу интересовања, уз остале ствари којима се штити национални идентитет и заиста велики значај дајемо мањинском образовању. У том смислу уз све оне донације које су биле претходних месеци овог пута одлучили смо се да свим школама донирамо лектирну грађу. Ради се о делима који су писани на српском језику и ћирилици јер је то данас овде тешко и пронаћи. На тај начин желимо да обогатимо школске библиотеке свих ових школа – прича председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

Како су књиге на српском језику слабо доступне, ЗВО је одлучио да још једном акцијом помогне српским школама и ученицима.

- На овај начин желимо да пошаљемо јасну и недвосмислену поруку да наша институција води рачуна о нашем мањинском образовању по моделу А. Ово је само једна у низу акција коју планирамо да проводимо у току године, а односи се на сегмент образовања када су у питању вртићи те основне и средње школе, а направили смо искорак и према студентима. У свим овим правцима и смеровима деловаћемо и током читаве 2020. године, још више и интензивније него претходних година јер знамо да је образовање на свом језику и писму предуслов за очување националног идентитета – закључује Јеремић.

Основним школама достављено је укупно око 750 књига, односно лектирне грађе која се користи током основношколског образовања.