ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

17.02.2020.ЗАЈЕДНИЧКО ВЕЋЕ ОПШТИНА ДОДЕЛИЛО ЈЕДНОКРАТНУ НОВЧАНУ ПОМОЋ СТУДЕНТИМА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ

Вуковар, 17.02.2020. - У Заједничком већу општина потписани уговори о додели једнократне новчане помоћи студентима завршних година преддипломског и дипломског свеучилишног студија.

Право на новчану помоћ из буџета ЗВО-а у износу од 2 000 куна за академску 2019./2020. годину остварило је 28 студената. Председник ЗВО-а Срђан Јеремић истакао је значај и континуирану подршку коју ова институција пружа предшколском, основношколском и средњошколском образовању на српском језику и писму те да је први пут је одлуком Скупштине ЗВО-а финансијска подршка усмерена и ка судентима припадницима српске заједнице који се образују на факултетима у Републици Хрватској и Републици Србији.

- До сада смо помагали студентима српске националности приликом уписа на факултете у Србији по афирмативним мерама, обезбедили смо и одређени број смештаја у студентским домовима те помагали у стручном оспособљaвању након студија, али одлучили смо се да пружимо и конкретнији вид помоћи. За ову сврху издвојили смо 70.000 куна довољних за доделу 35 једнократних помоћи у износу од 2.000 куна. Нажалост од 37 пријава услове из конкурса испунило је само 28 студената и данас смо потписали уговоре о додели једнократних новчаних помоћи. На неки начин захвалили смо им се на њиховом раду, труду и залагању, јер су то студенти завршних година факултета, истовремено смо и апеловали да се врате овамо и да буду једни од покретача развоја српског народа. Желимо да им помогнемо да се запосле јер битно је да наши људи заузму важна места у свим државним и јавним установама где год имамо право на пропорцијалну заступљеност, а оно данас нажалост није испоштовано иако на то Републику Хрватску обавезује Уставни закон о правима националних мањина – истакао је председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић.

Потписивању уговора о додели једнократних новчаних помоћи присуствовали су и саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков, председник Одбора за људска права ЗВО-а и секретар Академског удружења српске омладине „Јосиф Руњанин“ Јован Влаовић и председница Одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић.