ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

14.02.2020.САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ НАУКЕ И ОБРАЗОВАЊА РХ

Загреб, 14.02. - У Министарству науке и образовања Републике Хрватске одржан је састанак између представника институција српске заједнице из Републике Хрватске и представника Министарства.

На састанку се разговарало о потенцијалном повећању средстава која се из Државног буџета издвајају за суфинансирање програма предшколског одгоја за дечје вртиће и друге установе које проводе програме предшколског одгоја деце припадника националних мањина. Надаље, разговарало се о проблемима који су се у пракси појавили ступањем на снагу Правилника о изменама и допунама Правилника о недељним радним обавезама учитеља и стручних сарадника у основној школи, којим је коначно регулисано питање водитеља наставе у школама у којима се настава одвија на језику и писму националних мањина, али на неадекватан начин. Напослетку, једна од тема разговора били су и уџбеници за ученике који наставу похађају на српском језику и ћириличном писму у разредима које је захватила курикуларна реформа, а који још увек нису добили уџбенике.


Састанку су присуствовали саборска заступница Драгана Јецков, председник Одбора за људска права ЗВО-а Јован Влаовић, представница Срског народног већа Нина Чоловић и саветница у Клубу заступника СДСС-а Слађана Божић. Испред Министарства науке и образовања састанку су присуствовале државне секретарке Бранка Рамљак и Ивана Франић, помоћник министарке Момир Карин, начелник Самосталног сектора за националне мањине Нандор Чапо, као и водитељка Службе за националне програме, акцијске планове, међународне пројекте и међународну сарадњу Самосталног сектора за националне мањине Ана Кешина.