ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

14.02.2020.САСТАНАК СА АМБАСАДОРОМ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА

Загреб, 14.02.2020. - Представници Заједничког већа општина одржали су радни састанак са Амбасадором Сједињених Америчких Држава у Загребу Вилијамом Робертом Кохорстом и његовим сарадницима.

Овом састанку претходило је неколико долазака људи из Америчке амбасаде у Загребу у Заједничко веће општина који су за циљ имали прикупљање информација о стању, правима и положају српске заједнице на истоку Републике Хрватске као и о поштивању људских, грађанских и мањинских права Срба у Републици Хрватској.

Представници Заједничког већа општина детаљно су упознали Амбасадора Кохорста са најважнијим проблемима који већ више од 22 године нису решени - од питања регистрације мањинских школа по узору на друге мањине, проблемима везано за двојезичност, израженом говору мржње према припадницима српског народа у Републици Хрватској, релативно добро написаним законима из домена заштите мањинских права, али не провођењу истих у пракси и другим проблемима са којима се свакодневно сусрећу наши сународњаци.

Пошто је Амерички Амбасадор из времена мирне реинтеграције Питер Голбрајт био потписник Ердутског споразума, а који је био темељ за настанак Заједничког већа општина па тиме и за гаранцију свих мањинских, људских и грађанских права Срба на овом подручју, представници Заједничког већа општина исказали су свој став да су САД тиме постале гарант заштите положаја и остваривања законом загарантованих права Срба. У том смислу затражили су ангажман и помоћ Сједињених Америчких Држава као потписника Ердутског споразума у заштити права и положаја нашег народа који, осим што не може остварити многа елементарна права, данас је стигматизиран у друштву и живи у страху и несигурности. Амбасадор је обећао помоћ када је у питању примена постојећих законских одредби у пракси, договорен је његов скори долазак у Вуковар и Заједничко веће општина када би Амбасадор посетио једну школу у којој се настава изводи на српском језику и ћириличном писму.

Такође, начелно је утврђена спремност Америчке амбасаде да буде покровитељ једног спортског догађаја који би окупио младе припаднике српског и хрватског народа са овог подручја, а кроз који би се послала јасна порука потребе за заједништвом свих људи који овде живе на начин да се само кроз међусобну сарадњу и повезивање већинског и мањинских народа могу направити позитивни искораци и омогућити просперитет овог подручја.

Уз Амбасадора Кохорста састанку је прусуствовао и други секретар и конзул Камерон Скот Милард док су Заједничко веће општина представљали председник Срђан Јеремић, председник Одбора за људска права ЗВО-а Јован Влаовић, саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков и Нина Чоловић испред Српског народног већа.