ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

12.02.2020.ЗВО ОРГАНИЗОВАО ОДЛАЗАК ПРОФЕСОРА СРПСКОГ ЈЕЗИКА НА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

Од 7. до 9. фебруара на Филолошком факултету у Београду одржан је 61. традиционални Републички зимски семинар за наставнике и професоре српског језика и књижевности. У Београд су другог дана, када су теме најразноврсније и садржаји најбогатији, допутовали наставници који наставу изводе по моделима А и Ц у основним и средњим школама на српском језику и ћиричком писму у Републици Хрватској у пратњи саветника за националну групу предмета Борислава Ђекића, Наталије Копренице и Јадранке Радошевић. ЗВО Вуковар организовало је одлазак педесет наставника на стручно усавршавање које је од велике користи у циљу унапређивања наставних процеса и приближавања градива ученицима.

Зимски семинар организује Друштво за српски језик и књижевност Србије уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Семинару је присуствовало укупно око 1500 просветних радника у три дана, а наши су наставници поздрављени као почасни чланови од стране руководства Друштва за српски језик, председнице проф. др Зоне Мркаљ, која је са својим сарадницима припремила поклон- пакете са вредним књигама у издању Друштва за српски језик и по једним примерком књижевног часописа „Свет речи“ који се штампа на факултету. Том изузетном чашћу показали су колико им значи наш долазак у циљу будуће сарадње.

Други дан семинара наставници су имали прилику послушати пленарна излагања: Слободана Владушића „Шта нам говори Хазарски речник“; проф. др Бошка Сувајџића о „Кањошу Мацедоновићу“. Разговор с писцем Љубомиром Симовићем водио је проф. др Михајло Пантић, а музички програм садржавао је представљање музичке групе „Месо“ у којој главну улогу има проф. др Бошко Сувајџић, свирајући на бас-гитари. У другом делу дана наставници су бирали рад у секцијама, од укупно тринаест понуђених, по својим жељама и афинитетима.

Предавања су била добро припремљена и свако је од учесника понео кући драгоцена искуства и делић Београда, града који путем најмасовнијег програма стручног усавршавања даје подршку свима онима којима је књижевност примарна са циљем да настава буде истраживачка и стваралачка.

Јадранка Радошевић, проф.

Школска надзорница саветница за српски језик