ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

17.01.2020.ПОМОЋ ЗА БОГОСЛОВИЈУ „СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА“

Помоћ у облику меса и месних прерађевина за Богословију „Света три Јерарха“ послана је и ове године са истока Хрватске у манастир Крка, а задовољиће полугодишње потребе за храном ученика и запослених у овој установи.

Донација се сваке године крајем јанура прикупља и шаље у Далмацију на иницијативу Самосталне демократске српске странке, а уз подршку општина са већинским српским становништвом те српских институција из Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније. Са прикупљањем овакве врсте помоћи кренуло се 2002. године тако да је ово 19. пут да је акција успешно реализована. Помоћ је 17. јануара у Борову преузео игуман манастира Крка отац Севастијан.

Манастир Крка и богословија која делује при манастиру од велике су важности за православце у Далмацији, а и шире. У прикупљању помоћи меса и месних прерађевина ове године су учествовали Самостална демократска српска странка, Заједничко веће општина, општине Борово, Трпиња, Негославци,  Ердут, Маркушица, Јагодњак и Шодоловци, као и мањинска већа града Вуковара, Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније.

Акцији су се као и ранијих година прикључили и појединци као што су привредник Јово Вуковић и саборска заступница Драгана Јецков. Месо је бесплатно обрађено у месари „Бођирковић“ из Борова одакле је отпремљено комбијем у Далмацију. Заједничко веће општина донирало је 2.500 куна.