ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

09.11.2019.НАСТАВЉА СЕ САРАДЊА СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ И ХРВАТА ИЗ СРБИЈЕ

Бели Манастир, 09.11.2019.- Радни састанак представника Заједничког већа општина из Вуковара и представника Хрватског националног већа одржан је деветог новембра у Белом Манастиру.

На састанку одржаном у просторијама Заједничког већа општина у Белом Манастиру договорена је будућа сарадња Срба из Републике Хрватске и Хрвата из Републике Србије.

Ово је наставак договорене сарадње 15. јуна када су представници ЗВО-а Таванкуту и Суботици разговарали са представницима хрватске заједнице у Републици Србији. Један од закључака са тог састанка било је интензивирање културне сарадње између хрватске заједнице у Србији и српске у Хрватској. Том приликом Срби из Хрватске били су у августу гости на најзначајнијој манифестацији Хрвата у Србији „Дужијанци“.

На састанку се највише разговарало о модалитетима сарадње, а обе стране изнеле су конкретне предлоге како би та сарадња била још успешнија.

Договорено је да ће се до краја године одржати један технички радни састанак у Заједничком већу општина пројектних тимова ове две институције како би се дефинисали приоритети сарадње за наредну годину.

Задовољни састанком били су и представници Хрватског националног већа који су такође најавили наставак сарадње који су рекли да овакви састанци доприносе очувања локалних заједница.

Делегацију Заједничког већа општина чинили су председник Срђан Јеремић, секретар Винко Лазић, потпредседник ЗВО-а и вуковарско-сремски дожупан Ђорђе Ћурчић, председник Одбора за културу и спорт Небојша Видовић, председник Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић, председница Већа српске националне мањине и градска већница Белог Манастира Светлана Жарковић, водитељка пројектног тима ЗВО-а Николина Докић, председник Одбора за људска права ЗВО-а и секретар Академског удружења српске омладине „Јосиф Руњанин“ Јован Влаовић те председник АУСО „Јосиф Руњанин“ Душан Велимировић док су делегацију Хрватског националног већа представљали птопредседник и члан пројектног тима Ладислав Сукновић, међународни секретар и члан одбора за младе Дарко Баштовановић те већник из Сомбора Алојзије Фирањ. Састанку је присуствовала и конзулка Републике Србије у Вуковару Људмила Остојић.