ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

31.10.2019.ЗВО ВОДИО ДЕЦУ У БЕОГРАД

Београд, 31.10.2019. - Деца из вртића Вуковарско – сремске и Осјечко-барањске жупаније у којима се програм проводи на српском језику и писму посетила су главни град Србије.

Посета је реализована у склопу пројекта „Малишани у Београду 2019“, а који Заједничко веће општина проводи у сарадњи са Министарством спољних послова Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Кроз пројекат је осмишљен садржајно веома богат једнодневни боравак деце у Београду, а захваљујући коме је ове године 151 дете посетило Зоолошки врт, Скупштину града, храм Светог Саве и позориште у Београду.

Заједничко веће општина овај пројекат спроводи последњих пет година, а циљ је да деца предшколског узраста кроз програм који истовремено нуди и забаву и едукацију остваре први организовани контакт са матичном државом. Председница Одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић и ове је године као водитељ пројекта организовала предшколце чија је сигурност била на првом месту.

- Оно што је другачије у односу на досадашње посете „Малишани у Београду“ је то што нас је на граничном прелазу дочекала полиције те су као пратња, односно возилима под ротацијом све време осигуравали наш безбедан боравак у Србији. Од уласка у Србију и на свим рутама кроз Београд омогућили су нам брзо и несметано кретање. Приликом посете обишли смо ЗОО врт, примљени смо у Скупштини града Београда где су деци уручени и оброк пакети, а затим су се дружили са глумцима који су одглумили царицу Милицу и њеног сина Стефана Лазаревића. Било је речи о језику, љубави према држави и традицији. Након Скупштине деца су посетила храм Светог Саве, а затим су у позоришту „Пинокио“ одгледала представу „Алиса у земљи чуда“. Наш домаћин била је Сања Лакић из Регионалне школе Свети Сава - објашњава Милица Стојановић.

На пријему у Градској скупштини госте је поздравио члан Градског већа Драгомир Петронијевић, а потом су присуствовали програму Дечјег културног центра под називом „Средњовековни Београд“. Једнодневна екскурзија била је леп едукативан доживљај за децу из вртића: „Вуковар 2“, „Златокоса“ Борово, „Лилипут“ Бобота, Трпиња, Бршадин, „Мали принц“ Даљ и Бијело Брдо и предшколце из Негославаца.

Програм „Малишани у Београду“ у потпуности је прилагођен предшколском узрасту деце те је боравак у Београду морао да има и забавни карактер, кроз шта је и ове године остварен циљ, а то је неговање српског језика, љубави према вери и националној историји односно матичној држави.