ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

01.10.2019.САСТАНАК СА НОВИМ ПРЕДСТАВНИКОМ ПОЛИТИЧКОГ ОДЕЉЕЊА АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ

Представник америчке амбасаде у Загребу Камерон Милард посетио је у понедељак 30. септембра Заједничко веће општина где је разговарао са председником ове српске институције Срђаном Јеремићем. Циљ разговора био је да се Камерон Милард, као нови  представник политичког одељења америчке амбасаде упозна са ситуацијом у којој се налази српска заједница у источном делу Хрватске као и са проблемима на које наилази у свакодневном животу.

- Искористио сам прилику да господина Миларда упознам са свим законима Републике Хрватске који се односе на мањинска питања које сам похвалио, али у исто време изнео и чињеницу да су многи од њих само мртво слово на папиру, односно да се у реалном животу не примењују. Упозорио сам и на јачање десних снага у Хрватској чије деловање је директно усмерено против српске националне мањине што је у последње време кулминирало чак и физичким нападима на припаднике нашег народа. У том смислу затражио сам и помоћ Сједињених Америчких Држава и њихове амбасаде у Загребу да утичу на хрватске власти да закони које је држава донела буду доследније спровођени будући да су САД једна од држава потписница Ердутског споразума и као таква и гарант поштивања права српске националне мањине у овом делу наше државе – рекао је Јеремић.

Са друге стране Камерон Милард најавио је да ће у америчкој амбасади у Загребу бити организован састанак са америчким амбасадором где би се о свему детаљније разговарало како би се пронашла одређена решења за иснесене проблеме.