ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

09.09.2019.УЧЕНИЦИ ДОБИЛИ БЕСПЛАТНЕ РАДНЕ СВЕСКЕ И ШКОЛСКЕ ТОРБЕ

Први дан школске 2019/2020. године делегација Заједничког већа општина и Владе АП Војводине на челу са председником ЗВО-а Срђаном Јеремићем и покрајинским подсекретаром Небојшом Војновићем посетила је четири основне школе. Том приликом пожелели су срећан почетак школске године свим ученицима који наставу похађају на српском језику и писму односно по моделу „А“ у основним школама „Бијело Брдо“, „Негославци“, „Трпиња“ и „Борово“.

Захваљујући заједничкој акцији ЗВО-а и Покрајинске владе, ученицима који негују свој национални идентитет кроз образовање на матерњем језику и писму и ове су године први дан школе уручени вредни поклони. Свим ђацима првацима кроз овогодишњу акцију поклоњене су школске торбе и радне свеске, али нису заборављени ни старији ученици.

- Влада Војводине одвојила је милон и 700 хиљада динара те смо обезбедили радне свеске за све ученике који су на подручју деловања Заједничког већа општина наставу уписали по моделу „А“. Успели смо да добијемо од Владе Војводине 100, а од града Новог Сада 91 школску торбу колико је ђака првака. Сви наши ученици који су наставу уписали на српском језику и ћиричличном писму добили су бесплатне радне свеске од првог до петог разреда, а сви ђаци прваци бесплатне школске торбе – изјавио је председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

Укупно је на подручју деловања Заједничког већа општина 16 основних школа у којима се настава одвија по моделу „А“. Првог дана школе, 9. септембра делегација ЗВО-а посетила је четири Основне школе у Бијелом Брду, Трпињи, Негославцима и Борову, док су осталим школама достављене школске торбе. Приликом посете школама чланови делегације разговарали су и са родитељима ученика те им честитали и захвалили им се што на овај начин негују национални идентитет, те користе могућности и законска права која имају припрадници српске заједнице.

Најављене су још многобројне активности којима ће политички представници српске заједнице настојати да улепшају и олакшају школске дане, попут екскурзија у Републику Србију, полон пакета у виду школског прибора, једнодневних излета те спортских и такмичења у знању. Првачиће је поред председника ЗВО-а Срђана Јеремића и подсекретара АП Војводине Небојше Војновића поздравила и конзулица Републике Србије у Вуковарау Људмила Остојић, саборска заступница Драгана Јецков и заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније и потпредседник ЗВО-а Ђорђе Ћурчић и председница Одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић.