ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

29.08.2019.ДОГОВОР О ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА И САРАДЊИ

Вуковар, 29.08.2019. - Представници Архива Срба у Хрватској у Вуковар су дошли како би се упознали с радом Заједничког већа општина и других српских организација у граду.

Историчари Игор Дрвенџија и Милан Радановић као и главни и одговорни уредник специјализованог часописа „Трагови“ Дејан Јовић били су гости ове вуковарске институције где су прво одржали кратки састанак са председником Срђаном Јеремићем, директором Српског културног центра из Вуковара Срђаном Секулићем, саборском заступницом СДСС-а Драганом Јецков, председником одбора за културу ЗВО-а Небојшом Видовићем и историчарем Вељком Максићем.

На састанку се разговарало и о потреби да све организације Срба у Хрватској и појединци који то желе грађу коју стварају оставе Архиву како би се једног дана у будућности могла што боље документовати активност српских организација и појединаца у Хрватској.

Гости из Загреба погледали су и како теку радови на дигитализацији архивске грађе у Српском културном центру и том приликом предложена је сарадња у виду заједничке дигитализације. Архив Срба у Хрватској, као и СКЦ, има свој програм дигитализације докумената и на овом састанку предложено је заједничко документовање како би се избегли дупли трошкови, на пример, да се не дуплира техничка опрема која је потребна за овај процес, јер ако постоји на једном месту може да се користи и на другом.

Часопис за српске и хрватске теме „Трагови“ покренут је крајем 2018. године и до сада су изашла два броја. План је да излази два пута годишње, а следеће издање излази у новембру. Настао је као покушај да се покрене специфичан часопис који би се бавио свим аспектима односа Срба и Хрвата и српским и хрватским темама – од историјских, политиколошких, социолошких па до уметничких и културних. Жеља оснивача је да тим часописом који је покренут у оквиру Архива Срба у Хрватској појачају истраживачку активност Архива посебно како би млађи аутори имали место где би могли да објављују и да се кроз следећих двадесетак година створи фонд од 350 чланака који се касније неће моћи игнорисати.