ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

30.08.2019.ИЗ МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ СТИГЛЕ БЕСПЛАТНЕ ТОРБЕ ЗА ПРВАКЕ

Покрајински секретаријат за високо образовање Владе АП Војводине и Град Нови Сад финансирали су куповину школских торби за сваког ђака првака који ће ове школске године похађати наставу на српском језику и ћириличном писму на простору Славоније, Срема и Барање.

Укупно 191 торба, колико ће бити и првака у школским клупама, стигла је 29. августа у Заједничко веће општина које је и иницирало ову акцију и замолило покрајинску Владу за донацију. Пракса донирања бесплатних торби првачићима успостављена је још прошле године када је подељена 181 школска торба, а од ове године у акцију је укључен и Град Нови Сад са којим је ЗВО крајем маја потписало протокол о сарадњи. Наиме, од 191 пристигле торбе за дечаке и девојчице, њих 100 финансирао је Покрајински секретаријат за високо образовање, а њих 91 набавио је Град Нови Сад.

- Ово је први корак у конкретизацији наше сарадње са Градом Новим Садом, а са Владом Војводине настављамо добру праксу од прошле године. Реч је о великој и значајној помоћи за наше родитеље и децу, а ово је истовремено још један од доказа бриге матичне државе за наш народ који живи на овом подручју у смислу очувања нашег националног идентитета. Знамо да је школовање и образовање на матерњем језику један од основних стубова очувања националног идентитета – рекао је председник ЗВО-а Срђан Јеремић након што су школске торбе стигле у Вуковар.

И ове су године, као и прошле, школске торбе стигле након добре сарадње организација црвених крстова из две државе, конкретно Црвеног крста Новог Сада и Градског друштва Црвеног крижа Вуковара. Комби новосадског Црвеног крста допремио је на крају торбе у ЗВО у друштву представника вуковарског Црвеног крижа, а из самог ЗВО-а најављују да ће школске торбе сада бити достављене по школама у којима се проводи настава на српском језику. Торбе ће прваке чекати у школским клупама првог дана школске године односно деветог септембра.