ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

27.08.2019.ПРЕДСТАВНИК ЗВО-а ГОСТ ВОЈВОЂАНСКИХ ХРВАТА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 700. ГОДИНА БАЧКОГ БРЕГА

Мештани села Бачки Брег које се налази на самој српско-мађарској граници, али и недалеко од граничног прелаза Батина – Бездан, заједно са својим гостима обележили су 25. августа, централном манифестацијом седам векова од првог писаног архивског трага у којем се ово место, тада под именом Берег, појављује у старим списима.

Овај велики јубилеј, једног од најстаријих и најмањих насељених места на територији Града Сомбора, обележила су сва удружења која делују у Бачком Брегу, а већи део њих основан је још почетком прошлог века.

Тако су се многобројној публици окупљеној око летње позорнице у центру села, међу осталима, представили чланови и чланице Добровољног ватрогасног друштва „Бачки Брег“, Хрватског културно просветног друштва „Силвије Страхимир Крањчевић“, Удружења жена „Брежанке“, шаховског клуба „Бачки Брег“ и фудбалског клуба „Динамо".

Историја овог малог бачког села приказана је на пригодној изложби завичајног хроничара и аутора изложбе Милана Степановића, а свакако најинтересантније звучи чињеница да су Бачки Брег обилазиле и крунисане главе и да су чак четири европска цара ловила у ловишту „Карапанџа“ недалеко од села.

Међу гостима на прослави овог јубилеја био је и председник Одбора за људска права Заједничког већа општина Јован Влаовић.

Значајни јубилеј Бачког Брега својим присуством увеличали су државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Репбулике Србије Иван Бошњак, градоначеница Града Сомбора Душанка Голубовић, начелник Западнобачког управног округа Душан Маријан као и заменик градоначенице Града Сомбора Антонио Ратковић, који је уједно и председник Организационог одбора манифестације у Бачког Брегу. Споменути гости пре званичног почетка манифестације посетили су цркву св. Миховила Арканђела (Архангела Михаила) и Шокачку кућу.