ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

10.08.2019.ПРЕДСТАВНИЦИ СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ ГОСТИ НА НАЈВАЖНИЈОЈ КУЛТУРНОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ ХРВАТА У СРБИЈИ

Суботица, 10.08. - Један од закључака разговора представника српске заједнице у Хрватској и хрватске заједнице у Србији, а који је одржан у Суботици 15.06.2019, био је и да ће се у наредном периоду интензивирати културна сарадња између представника две мањине.

Тада је договорено да ће први корак бити гостовање једног КУД-а који окупља припаднике српске заједнице из Хрватске на најважнијој културној манифестацији Хрвата у Србији под називом „Дужијанца“, а да ће једно Културно - уметничко друштво Хрвата из Србије бити гост на традиционалној смотри фолклора Срба источне Славоније, Барање и западног Срема коју организује Заједничко веће општина.

На позив руководства Хрватског националног већа из Србије договорен је одлазак КУД-а „Ђоко Патковић“ из Боботе на фолклорно вече које је одржано у суботу на препуном градском тргу у Суботици.

Пре наступа фолклораша, делегација коју су чинили председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, председник Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић и пројектни менаџер у Пројектном центру Заједничког већа општина Николина Докић посетила је просторије Хрватског националног већа где су их дочекали председник Извршног одбора Хрватског националног већа Лазар Цвијин и саветници за спорт Иван Будимчевић и Петар Кунтић. Разговарало се о будућим корацима у сарадњи па је договорено да се почетком септембра направи заједнички састанак у Вуковару како би се утврдили пројекти и програми од заједничког интереса са којима ће се ићи према различитим изворима финансирања.

- Сигурно да су култура, образовање, медији, социјална политика и спорт подручја која су важна за обе мањине, али циљ је покушати изнаћи могућности да се потакне и развој средина у којима живе припадници обе мањинске заједнице како би се омогућио останак људи на својим вековним огњиштима – изјавио је Срђан Јеремић те напоменуо важност сарадње између ове две мањинске заједнице.

- Заједнички је исказана спремност да се покуша допринети успостављању бољих односа између наших матичних држава што би донело корист, како већинском народу, тако и обема мањинским заједницама – закључује Јеремић.

Председник Заједничког већа општина предао је представницима фудбалске репрезентације Хрвата у Србији комплет дресова који је поклон Фудбалског савеза Србије.

На градском тргу у Суботици представнике српске заједнице дочекала је председница Хрватског националног већа Јасна Војнић те су заједнички уживали у двосатном фолклорном програму.