ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

13.03.2014.ДИРЕКТОРКА КАНЦЕЛАРИЈЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ СЛАВКА ДРАШКОВИЋ У ПОСЕТИ ВУКОВАРУ
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

РЕШИТИ ПИТАЊЕ ШКОЛА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

              Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић разговарала је 12. марта са представницима Заједничког већа општина у Вуковару о низу проблема који оптерећују живот Срба у Вуковару. Један од највећих је питање регистрације школа које држе наставу на српском језику и писму.

Драшковић је истакла да скоро две деценије нема политичке воље да се региструју школе које држе наставу на српском језику.

- Школе нису регистроване још од 1997. године и на неки начин раде илегално, а недавно је и последњи предлог статута за српске школе одбијен са образложењем да назив не може да буде исписан и на ћирилици, а тражи се и измена члана статута који предвиђа наставу на српском језику и ћирилици. То је политичко питање јер је за израду статута кориштен статут који има италијанска мањина где без проблема стоји назив „Италијанска школа“ и све пише на италијанском језику. То ће бити једно од првих питања на наредном састанку међувладиног Мешовитог одбора Србије и Хрватске за националне мањине, који је планиран за 3. и 4. април, изјавила је директорка Канцеларије за дијаспору.

Она је додала да је питање језика велико и важно и да на томе треба системски радити. Домаћин састанка, председник ЗВО-а Драган Црногорац пренео је директорки владине канцеларије Србије да Влада Хрватске избегава већ две године да именује представнике Срба у четири министарства и да би то такође требало да буде тема за разговор међувладиног Мешовитог одбора.
У разговору са представницима града Вуковара, заменицима градоначелника, Данијелом Станковић и Срђаном Милаковићем, те Управним већем вртића "Вуковар 2" било је речи о финансијским и кадровским проблемима који угрожавају ту установу. Драшковић је истакла да је важно да се вртић не само одржи, већ и да побољша свој рад.

Инфо служба ЗВО-а