ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

09.07.2019.АМЕРИЧКИ СТУДЕНТИ ПОСЕТИЛИ ЗВО

Вуковар, 09.07. - Приликом учествовања на летњој школи Људских права и мировних студија на Балкану млади амерички студенти са Универзитета у Орегону посетили су Заједничко веће општина где су упознати са радом ове институције, али и историјом Срба у Хрватској.

Уводно излагање одржао је председник ЗВО-а Срђан Јеремић који је студенте упознао са историјом овог већа насталом на основу Ердутског споразума. Осим тога Јеремић је причао и о садашњем положају Срба у Хрватској, правима, али и провођењу те кршењу тих права.

Након тога председник Одбора за људска права Заједничког већа општина Јован Влаовић одржао је кратку презентацију у којој је студенте упознао са важношћу Ердутског споразума и Мирне реинтеграције. Осврнуо се на три важна документа и проблема са којима се ЗВО бори: немогућност преношења оснивачких права са жупаније на јединице локалне самоуправе, двојезичне табле у институцијама те у улазима и излазима из места у којима барем једна трећина становништва припада српској заједници у РХ те проблем регистрација српских школа.

После кратког предавања и презентације, амерички студенти разговарали су са запосленицима Заједничког већа општина.

Посета америчких студената који су учили о Мирној реинтеграцији организована је у сарадњи са Европским домом из Вуковара