ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

03.07.2019.ДЕЛЕГАЦИЈА ОЕБС-А ПОСЕТИЛА ЗАЈЕДНИЧКО ВЕЋЕ ОПШТИНА

Вуковар, 03.07. - У склопу своје посете Републици Хрватској, представници Организације за Европску безбедност и сарадњу ( ОЕБС ) посетили су у среду Заједничко веће општина.

Представнике ОЕБС-а, тачније Канцеларије Високог повереника за националне мањине Вилијама Романса, Митру Јалали и Фаyеза Рисхега примио је председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић са својим сарадницима - председницом одбора за образовање Милицом Стојановић и председником одбора за људска права Јованом Влаовићем.

Срђан Јеремић детаљно је упознао госте са свим нерешеним проблемима припадника српске заједнице на истоку Републике Хрватске у домену образовања, запошљавања, званичне употребе језика и писма националних мањина, проблема везано за статус изборних институција Срба, стамбено збрињавање, нападе на припаднике српске заједнице који су интензивирани у последње време, закључцима и препорукама Међувладине мешовите комисије за мањине између Србије и Хрватске који се не проводе, препорукама и ставовима заштитнице грађана у Републици Хрватској у којима се ови проблеми службено наводе, али без помака у пракси као и појачаном говору мржње и израженој ксенофобији према припадницима српског народа.

Представници ОЕБС-а су се сагласили да постоје бројни отворени проблеми и неадекватна примена законских прописа Републике Хрватске у пракси када је реч о домену заштите мањинских права.

Указали су на потребу интензивније комуникације и сарадње између представника званичних власти Републике Хрватске и представника српске заједнице са циљем проналажења најбољих решења по отвореним питањима.

Пре Заједничког већа општина представници ОЕБС-а посетили су ОШ Драгутина Тадијановића и Гимназију Вуковар како би се информисали о ситуацији везано за образовање припадника српске заједнице на овом подручју.

Закључено је да овакве састанке треба интензивирати са циљем праћења степена остваривања права Срба на истоку Републике Хрватске, а све у складу са постојећим законским оквиром који у Републици Хрватској регулише сегмент остваривања мањинских права.

Јеремић је навео да су законски прописи који се односе на мањине у највећем делу коректно написани, али да у пракси нема довољно спремности да се исти имплементирају. Изразио је спремност и потпуну отвореност да о свим нерешеним проблемима разговара са представницима већинског народа јер једино кроз сарадњу већинског и мањинског народа, дакле свих који овде живе, може доћи до развоја и просперитета овог краја, а што је свима са овог простора заједнички циљ.