ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

30.06.2019.ЗАВРШЕНА ЛЕТЊА ШКОЛА „ПУТЕВИМА ЗАХАРИЈА ОРФЕЛИНА“.

Након што је прошле године у Манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ планини успешно одржана права летња школа калиграфије, пројекат је настављен и ове године. Седмодневну радионицу осмислило је Заједничко већ општина у сарадњи са Епархијом осечкопољском и барањском, а уз подршку Министарства науке и образовања Републике Хрватске. Више од педесеторо ученика шестих и седмих разреда који наставу похађају на српском језику и ћириличном писму путовало је прошле недеље сваки дан у једини епархијски манастир где су у целодневном дружењу учили о техникама лепог писања.

Ове године летња школа је проширена и на друге радионице па су деца поред калиграфије, учила и о иконописању, а за њих су организоване и радионице црквеног појања те поподневне спортске активности.

У радионицама су учествовали ученици из вуковарских основних школа „Драгутин Тадијановић“, „Никола Андрић“ и „Синиша Главашевић“, као и ученици из основних школа „Трпиња“ и „Даљ“. Током летње школе један дан ученике је посетило и 18 ђака из Бискупије који уче српски језик.

Последњег дана летње школе одржана је и кратка завршна свечаност на којој су присуствовали представници ЗВО-а, представници Епархије на челу са епископом Херувимом, као и бројни родитељи. Овом приликом додељене су и награде за три најбоља калиграфска рада и три најлепше осликане иконе. Деца су отпевала и две духовне песме које су увежбавали током дана трајања летње школе.