ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

17.06.2019.МАЊИНЕ ПОСЛАЛЕ ПОРУКУ О ПОТРЕБИ БОЉЕ САРАДЊЕ МЕЂУ ДРЖАВАМА И НАРОДИМА

Суботица, Тавнакут, 15.06. - Фудбалске репрезентације Срба из Хрватске и Хрвата из Србије одиграле су 15. јуна пријатељску утакмицу у Таванкуту код Суботице, а била је то прилика за одржавање бројних састанака између представника институција са обе стране границе и слања порука о потреби боље сарадње међу државама и народима.

Политичка делегација Срба из Хрватске коју су чинили председници српских мањинских самоуправа и саборски заступници из редова српске заједнице посетила је најпре Хрватско национално веће у Суботици где их је дочекала председница Јасна Војнић са својим сарадницима. На састанку се говорило о бољем будућем повезивању и сарадњи две заједнице, прекограничној сарадњи, а договорено је и да се убудуће састанци између мањинских представника и самоуправа Срба из Хрватске и Хрвата из Србије одржавају бар једном годишње.

Након ХНВ-а, политички представници Срба из Хрватске одржали су још један састанак у Суботици са представницима Демократског савеза Хрвата у Војводини. По завршетку једночасовног међусобног разговора, одржана је и заједничка конференција за медије на којој су говорили председник ДСХВ-а и посланик у Скупштини Србије Томислав Жигманов, председник СНВ-а Милорад Пуповац, председник ЗВО-а Срђан Јеремић те председница ХНВ-а Јасна Војнић.

Први симболични облици сарадње већ су договорени, а у скоријој будућности једна ће школа из Хрватске у којој се настава одвија на српском језику и ћириличном писму бити гост једне од школа у Србији у којој се настава одвија на хрватском језику. Исто тако, једно ће хрватско културно-уметничко друштво бити гост Смотре фолклора источне Славоније, Барање и западног Срема које организује ЗВО.

Политички представници Срба су такође обишли и градску кућу у Суботици где је одржан састанак најпре са градоначелником Богданом Лабаном, а потом и са представницима завичајних удружења „Далмација“, „Банија“ и „Лика“ из Суботице као и удружења прогнаних и избеглих Срба из Бачке Тополе.

Политичке и друштвене делегације потом су се упутиле у Таванкут где је на игралишту локалног фудбалског клуба играна дуго очекивана пријатељска утакмица између репрезентација мањинских заједница. На терену су се боље показали Хрвати који су победили са 4:1, али је приказана сасвим солидна игра обе репрезентације у утакмици која је протекла у пријатељској и фер-плеј атмосфери.