ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

10.06.2019.ПРЕДСТАВНИЦА АМБАСАДЕ САД-А У ЗАГРЕБУ ПОСЕТИЛА ЗВО

Вуковар 10.06. - Представница амбасаде Сједињених Америчких Држава у Загребу из одсека за политичка питања Луси Лебан посетила је Заједничко веће општина како би са председником ове српске институције разговарала о стању, положају и проблемима српске заједнице на овом подручју, али и у целој Републици Хрватској.

У дугом, садржајном и отвореном разговору председник ЗВО-а Срђан Јеремић је указао на готово све проблеме који се не решавају већ годинама. Подсетио је на пресудну улогу Сједињених Америчких Држава везано за потписивање Ердутског споразума из којег је настало и Заједничко веће општина. Указао је да је један од потписника Ердутског споразума био и тадашњи амбасадор САД-а у Хрватској Питер Галбрајт, а да се на челу прелазне управе овог подручја налазио амерички генерал Жак Пол Клајн. Циљ потписивања Ердутског споразума, иза којег следи слање Писма намера Владе Републике Хрватске Савету безбедности УН-а којим се она обавезује на доследну заштиту људских и мањинских права Срба на истоку Хрватске и доношења одлуке Владе Републике Хрватске о организацији, саставу, структури, надлежностима и финансирању ЗВО-а, био је омогућити Србима на овом подручју мир, сигурност и несметано конзумирање свих оних права који произилазе из домаћих закона који покривају области значајне за припаднике мањина, али и обавеза које је Република Хрватска преузела потписивањем међународних докумената.

На жалост, 22 године од потписивања овог мировног споразума проблеми Срба у Републици Хрватској нису смањени, него је ситуација још неповољнија него 1997. године када је овај простор мирним путем и договором реинтегрисан у уставно-правни поредак Републике Хрватске.

Од политичке зрелости Хрвата и Срба из тог времена мало тога је остало.

Након 22 године Срби нису успели регистровати своје мањинске школе, нема доследне примене закона код именовања чланова школских одбора, нема преноса оснивачких права са жупаније на општине са српском већином, нема двојезичних табли како то закон прописује, нема сразмерног запошљавања Срба у јавним и државним службама према одредби чл. 22 Уставног закона о правима националних мањина, није решен статус изборних институција Срба, велики су проблеми у области стамбеног збрињавања, хапшења и привођења људи под недовољно јасним околностима, стварање осећаја несигурности и страха код припадника српске заједнице, појачан говор мржње, изражена ксенофобија, покушаји историјског ревизионизма и негационизма, учестали напади на припаднике српске заједнице, непровођење закључака и препорука Међувладине мешовите комисије само су неки од разлога зашто се број Срба на читавом подручју Републике Хрватске смањује из године у годину.

Јеремић је исказао пуну спремност представника Срба у Републици Хрватској да заједнички са представницима већинског народа раде на изградњи бољег друштва које ће донети просперитет свим људима на овом простору јер се само заједничким радом и залагањем свих могу постићи позитивни помаци.

Луси Лебан је објаснила да је ово био уводни разговор у један шири састанак који ће се организовати између представника Срба и представника америчке амбасаде у Хрватској. Заједнички састанак планира се до краја лета.