ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

01.06.2019.ЗАЈЕДНИЧКО ВЕЋЕ ОПШТИНА ОРГАНИЗОВАЛО ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕГ ФОЛКЛОРА

Вуковар, 01.06. - Једна од традиционалних манифестација коју организује Заједничко веће општина, а односи се на очување српског националног идентитета кроз неговање народног стваралаштва је и Фестивал дечијег фолклора.

Овогодишњи 16. Фестивал одржан је у сали Основне школе Драгутин Тадијановић у Вуковару. Одбор за културу ЗВО-а на овај начин организовано окупља сва друштва која на истоку Хрватске негују српски фолклор и при томе раде са децом.

Дугогодишњи рад Заједничког већа општина на очувању националног идентитета кроз неговање културног аматеризма значио је уску сарадњу са српским културно-уметничким друштвима. Управо је зато ЗВО рад усмерио на решавање проблема који се тичу деловања и опстанка друштава.

Домаћин 16. Фестивала дечијег фолклора, било је Културно-уметничко друштво Слога, чији председник Бранислав Бијелић истиче све већи број млађих чланова и све активнији рад са новим генерацијама српских фолклораша.

Програм фестивала отворио је председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић који је истакао значај културног аматеризма и велики допринос КУД-ова као својеврсних чувара традиције и националног идентитета српског народа. Фолклорне кореографије одиграло је 13 КУД-ова, а први су се на сцени представили домаћини.

На 16. Фестивалу дечијег фолклора представили су се: КУД-ови „Слога“ Вуковар, „Младост“ Трпиња, „Живојин-Жико Мандић“ Кнежеви Виногради, „Јован Лазић“ Бели Манастир, „Васо Ђурђевић“ Бршадин, „Бранислав Нушић“ Борово, „Срем“ Маркушица, „Јован Јовановић Змај“, Бијело Брдо, „Бранко Радичевић“ Даљ, „Ђоко Патковић“ Бобота, „Острово“ Острово и Пододбор СКД Просвјета из Негославаца.