ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

28.05.2019.САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ ОБРАЗОВАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ ОБРАЗОВАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Београд, 28.05. - Представници Заједничког већа општина посетили су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Председника Заједничког већа општина Срђана Јеремића и председницу одбора за образовање ЗВО-а Милицу Стојановић примио је помоћник министра Бојан Тубић.

На састанку, који је трајао готово два сата, представници Заједничког већа општина упознали су Бојана Тубића са свим аспектима и проблемима образовања припадника српске заједнице у Републици Хрватској.

У овом разговору дотакнуло се много важних питања, пре свега упис деце српске националности са нашег подручја на факултете у Србији по афирмативним мерама, помоћ приликом добијања смештаја у студентским домовима, проналажење начина да ово Министарство пронађе начине и средства за финансирање пројеката одгојно-образовних институција српске заједнице у Хрватској као и српских институција које воде бригу о очувању просветне аутономије нашег народа у Републици Хрватској, помоћ у повезивању наших вртића и школа са вртићима и  школама из Републике Србије уз подршку овог Министарства, помоћ ученицима који овде наставу слушају на српском језику и ћириличном писму и томе слично.

Помоћник министра образовања Бојан Тубић изразио је потпуно разумевање за наведене проблеме и обећао помоћ у покушају да се за њих пронађу адекватна решења.

У том смислу, договорен је скорашњи сусрет већег броја људи из Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије задужених за различите ресоре и представника Заједничког већа општина како би се размотриле све могуће опције са циљем побољшања могућности студирања деце из ових крајева у матичној држави, али и да се утврде мере и активности за помоћ деци која овде наставу похађају на српском језику и ћириличном писму.