ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

23.05.2019.ЗАЈЕДНИЧКО ВЕЋЕ ОПШТИНА ПРОСЛАВИЛО СВОЈ ДАН И ОБЕЛЕЖИЛО 22. ГОДИШЊИЦУ ОД ОСНИВАЊА

Свечаности у вуковарском Хрватском дому присуствовао је велики број званичника, како из општина са територије које покрива деловање ЗВО-а тако и са подручја суседне Републике Србије.

Сви они дошли су да подрже рад најзначајније српске институције у Хрватској, а да је подршка матичне државе Србије све већа и сврсисходнија сведочи и присуство градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића који је у Вуковар стигао као посебни изасланик председника Србије Александра Вучића, али и да са председником ЗВО-а Срђаном Јеремићем потпише споразум о сарадњи између града Новог Сада и Заједничког већа општина.

У својству изасланика председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић свечаности у Хрватском дому присуствовао је и секретар Министарства управе и локалне самоуправе Србије Иван Бошњак који је уједно и председник Међувладиног мешовитог одбора Србије и Хрватске за решавање питања српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији.

Иако је позвана на свечаност председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић ни ове године није присуствовала али је из њене канцеларије стигло писмо подршке раду ЗВО-а.

Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић посебно је говорио о важности институције на чијем челу се налази. Осврнуо се и на потешкоће са којима се ЗВО суочава у свом раду и низ нерешених проблема почев од немогућности регистрације српских мањинских школа, па до све учесталијег и агресивнијег говора мржње усмереног према српској заједници у Хрватској.

Посебно се осврнуо и на потписани споразум о сарадњи Града Новог Сада  и Заједничког већа општина истакнувши како је то град којем Срби са подручја источне Славоније, Барање и западног Срема природно гравитирају.

- Овај споразум обухвата сегменте привреде, културе, спорта и свега онога што нам је заједничко и што може да повеже наш народ у матичној држави и српски народ који је остао да живи овде на истоку Републике Хрватске. То је свакако и порука да наша матична држава стоји иза нашег народа овде и та порука да није сам нашем народу овде много значи – закључио је Јеремић.

На свечаности у Хрватском дому присутнима се обратио и председник СДСС-а и Српског народног већа Милорад Пуповац који је нагласио да је Заједничко веће општина успело не само да се одржи 22 године него да и у задњих неколико година ојача своју улогу, да развије бројне програме и да константно унапређује свој рад не само у сфери културе и образовања или правних и других облика помоћи људима који живе на истоку Хрватске, него и у сфери економије, медија, политичке афирмације и развоја програма који могу помоћи да људи ту остану и да имају од чега да живе.

Међу многобројним гостима свечаности су присуствовали њ. преосвештенство владика осечкопољски и барањски Херувим, покрајински секретар за културу Војводине Драгана Милошевић, покрајински секретар за регионални развој Војводине Огњен Бијелић, амбасадорка Републике Србије у Хрватској Мира Николић, генерални конзул Србије у Вуковару Милан Шапић, Николина Милатовић-Поповић из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у Региону, вуковарско-сремски жупан Божо Галић, те бројни представници округа, општина и градова у Србији као и начелници општина из састава ЗВО-а.

Сваке године Заједничко веће уручује награде заслужним појединцима и организацијама, а ове године лауреати су били др Ђорђе Божић и Ансамбл народних игара из Вуковара.