ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

20.04.2019.СРПСКИ ПРЕДСТАВНИЦИ ПОНОВО ТРАЖЕ РЕГИСТРАЦИЈУ МАЊИНСКИХ ШКОЛА

Загреб, 19.04. – Представници Заједничког већа општина још једном су посетили Министарство образовања Републике Хрватске како би указали на нерешавање статуса школа које похађају припадници српске заједнице на истоку Републике Хрватске.

Наиме, до данас нема конкретнијих помака када је реч о овоме, за припаднике српске заједнице, веома важном питању.

Председник ЗВО-а Срђан Јеремић и саборски заступник Борис Милошевић, као чланови Међувладиног мешовитог одбора за решавања проблема српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији, указали су представницима Министарства на закључак и препоруку овог тела да хрватска страна изврши статусне промене, тј. пререгистрацију школа у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму што представља обавезујући захтев према хрватској страни.

Још једном је указано да Вуковарско-сремска жупанија игнорише, како овај захтев, тако и захтев општина Борово, Негославци и Маркушица за пренос оснивачких права са жупаније на ове општине.

Од Министарства је затражено да пошаље своје мишљење о законитости захтева ове три општине за пренос оснивачких права са жупаније на општине као и да достави своје мишљење о усклађености са законом предлога Статута које су школе са овог подручја доставиле жупанији, али и на увид Министарству.

Након добијања ових мишљења Министарства представници српске заједнице одлучиће о даљњим корацима по овом питању, али је јасно изречено да се од права Срба на мањинске школе неће одустати.

Српску заједницу представљали су саборски заступник СДСС-а Борис Милошевић, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније Ђорђе Ћурчић, председница одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић и начелник општине Негославци и председник ЖО СДСС-а Душан Јецков.

Испред Министарства присутни су били помоћник министрице Момир Карин, начелник самосталног сектора за националне мањине Нандор Чапо те представница правне службе Министарства.