ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

23.03.2019.ДЕЛЕГАЦИЈА ЗВО-А ПОЛОЖИЛА ВЕНЦЕ ЖРТВАМА БОЛМАНСКЕ БИТКЕ

Болман, 23. 03. - у организацији Удружења антифашистичких бораца и антифашиста града Белог Манастира обележено је 74. године од Болманске битке.

Бројне делегације општина, градова, антифашистичких удружења и Заједничког већа општина положили су венце крај споменика палим борцима Болманске битке који се налази мало ван самог места те крај споменика који се налази у самом центру овог барањског села. Делегацију Заједничког већа општина чинили су секретар Винко Лазић, потпредседник Радомир Чварковић и члан пројектног тима Драган Милановић.

Организаторима је у обележавању битке помогло и лепо време па се скупио и велики број присутних који је одао почаст страдалим борцима.

Ова друга највећа битка која је у Другом светском рату вођена на пордучју Барање, после Батинске, трајала је 15 дана. Водиле су се борбе на успостављању и ликвидацији болманског мостобрана. Савезничке снаге чиниле су јединице Треће армије Народноослободилачке војске Југославије и Треће украјинског фронта Црвене армије, а ратовали су против јединице Групе армија „Е“ нацистичке Немачке. Победу су однеле савезничке снаге, а Југословенска армија је притом изгубила 400 бораца док је четири хиљаде Немаца погинуло или рањено.

Након полагања венаца у Сали Културног дома у Болману уприличен је прикладни културно-уметнички програм.