ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

15.03.2019.ПОСЕТА НАЧЕЛНИКА САМОСТАЛНОГ СЕКТОРА ЗА НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ МИНИСТАРСТВА ОБРАЗОВАЊА

Вуковар, 15.03. - Начелник самосталног сектора за националне мањине при Министарству науке и образовања Нандор Чапо посетио је Заједничко веће општина где је са представницима ове институције, као и представницима школа у којима се настава одвија на српском језику, разговарао о потребама и проблемима у мањинском образовању.

Уз бројна отворена питања са којима се суочава настава на мањинским језицима, главна тема о којој се на састанку разговарало су неусклађени статути основних школа у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму. Након низа неуспешних покушаја да се те школе региструју као и све друге мањинске школе у Хрватској, најновија вест је да Вуковарско-сремска жупанија инсистира да се делатност тих школа сатутарно дефинише на начин да се настава и комплетни образовни процес проводи на хрватском језику, док се евентуално за припаднике српске заједнице може организовати настава на српском језику и ћириличном писму.

Представници српске заједнице и школа у којима се настава одвија на српском језику сматрају да овакав захтев не одговара истини јер се настава у већини тих школа одвија искључиво на српском језику уз обавезно учење хрватског језика као предмета. Сада је о том проблему обавештено и Министарство образовања, a председник ЗВО-а Срђан Јеремић истакао је на састанку да овакав захтев Вуковарско-сремске жупаније, не само да не одговара истини, него је и дискриминаторан.

Осим ове најактуелније и најбитније теме за српску заједницу, на састанку се разговарало и о свим другим проблемима у школству по моделима „А“ и „Ц“. Нандор Чапо и Срђан Јеремић су чланови хрватског дела Међувладиног мешовитог одбора за решавање проблема српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији па су овај састанак искористили да представнике школа упознају са најновијим закључцима и препорукама када је у питању сегмент мањинског образовања.