ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

13.02.2019.МИНИСТАРКА ПРАВДЕ СРБИЈЕ РАЗГОВАРАЛА СА СРПСКИМ ПРЕДСТАВНИЦИМА

Загреб, 13.02. – Министарка правде Републике Србије Нела Кубуровић посетила је Загреб где је разговарала са представницима српске заједнице на челу са председником СНВ-а Милорадом Пуповцем. На састанку је било речи о положају Срба у Хрватској, а при томе је указано да и након 30 година питања ратних злочина оптерећују њихов свакодневни живот јер је веома мали број људи оптужен или процесуиран за злочине почињене над српским становништвом.

Министарка Кубуровић је рекла да Србија континуирано води разговоре са хрватском страном у циљу постизања договора и када је у питању процесуирање ратних злочина и када су у питању листе лица оптужених и осуђених за ратне злочине, како не би више долазило до изненадних хапшења Срба у Хрватској, иако су годинама пре тога били доступни свим надлежним органима.

Министарка Кубуровић и Пуповац су се сагласили да је неопходно да се настави сарадња између Србије и Хрватске у циљу унапређења правне сигурности Срба у предметима суђења за ратне злочине. Такође, они су указали на неопходност сарадње у побољшању партиципације припадника српске заједнице у правосудним органима у Хрватској.

Поред Милорада Пуповца на састанку су присуствовали и заступници СДСС-а у Хрватском сабору Борис Милошевић и Драгана Јецков, заменик председника СНВ-а Саша Милошевић, правна саветница СНВ-а Милена Чавић Јелић, председник Српског привредног друштва Привредник Никола Лунић, председник Одбора за људска права Заједничког већа општина Јован Влаовић, као и представник Српске православне црвке, Митрополије Загребачко-љубљанске.