ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

12.02.2019.САСТАНАК У КАНЦЕЛАРИЈИ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ

Вуковар, 12.02. - У канцеларији државне управе Вуковарско-сремске жупаније одржан је радни састанак представника Заједничког већа општина са предстојником Мариом Баножићем. Тема састанка била је припрема за нови састанак међувладине српско-хрватске комисије за решавање проблема српске и хрватске националне мањине и, с тим у вези, обавезе Заједничког већа општина да прати остваривање пропорционалне заступљености припадника српске заједнице у државним, јавним службама, правосуђу, полицији и здравственим службама као и да даје предлоге за унапређење постојећег стања, али и да прати провођење закључака које је међувладина мешовита комисија за решавање проблема Срба у Хрватској и Хрвата у Србији усвојила на састанку пре годину дана.

У том смислу, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић поново је указао на неадекватну заступљеност Срба у овом уреду државне управе те упознао Баножића са препорукама и закључцима српско – хрватске Међувладине мешовите комисије за решавање проблема националних мањина са прошле седнице, одржане пре годину дана у Београду и Бачком Моноштору, у којима се јасно наводи да тела и канцеларије државне управе морају том питању посветити већи значај, али и пронаћи инструменте, мере и механизме да се Уставним законом о правима националних мањина ова загарантована одредба испуни.

Јеремић је, као члан ове међувладине комисије, упознао Баножића да ће се њен нови састанак одржати 12.03. у Загребу и 13.03. у Пакрацу, којом приликом ће се посетити неке институције српске заједнице у том граду и када ће се разговарати о ономе што је у протеклих годину дана остварено везано за закључке и препоруке са прошлог састанка.

-Нажалост, и овај пут мораћемо исказати незадовољство због нерешавање бројних проблема Срба у Хрватској од којих је немогућност запошљавања један од највећих - навео је Јеремић.

Баножић је том приликом позвао све припаднике српске заједнице да се код пријава на конкурсу позову на предност приликом запошљавања као припадници српске мањине на основу члана 22. Уставног закона о правима националних мањина. Јеремић је истакао да ће се он и друга два члана комисије са хрватске стране, који долазе из реда српског народа у Хрватској, заложити да комисија одреди јасне начине како у пракси постићи сразмерну заступљеност Срба као и терминске рокове за извршавање ових обавеза. Уз Јеремића, испред ЗВО-а састанку су присуствовали и секретар Винко Лазић као и председник Одбора за људска права Јован Влаовић.