ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

07.02.2019.САСТАНАК ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЗВО-А СА МИНИСТРОМ КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Београд, 06.02. - У Министарству културе и информисања Републике Србије одржан је састанак између представника Заједничког већа општина и овог министарства. Овај састанак договорен је прошле недеље приликом посете министра културе и информисања Републике Србије Владана Вукосављевића Загребу, а којом приликом се састао и са представницима свих српских институција и организација које делују на подручју Републике Хрватске.

Током јучерашњег састанка, који је трајао више од два сата, представници Заједничког већа општина детаљно су упознали министра и његове сараднике са актуелном друштвено-политичком ситуацијом Срба на истоку Републике Хрватске као и многобројним проблемима са којима се сусрећу у свом свакодневном животу, раду и деловању, али и са свим аспектима рада, организацијом и начином рада наше институције.

Основни циљ јучерашњег састанка био је представити овом, за Заједничко веће општина једном од најважнијих министарстава, потребе српске заједнице на подручју деловања ЗВО-а када је у питању домен културе, очување културне аутономије нашег народа на подручју Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније, заштита материјалне и нематеријалне културне баштине, а када је реч о медијима и информисању припадника нашег народа значај овдашњих медија која излазе или свој програм емитују на српском језику и ћириличном писму.

Састанак је био веома садржајан и разговарало се о конкретним видовима помоћи овог Министарства припадницима српског народа, његовим институцијама, организацијама и медијима кроз конкретне пројекте.

За Заједничко веће општина од огромног је значаја наставак финансирања од стране Министарства културе и информисања Републике Србије издавања новинског листа "Извор" и рада ТВ продукције Заједничког већа општина везано за емисију "Хроника Славоније, Барање и западног Срема" као и наставак финансирања рада три радио станице са овог подручја које свој програм емитују на српском језику. Од стране министра и његових сарадника обећано је да се тај износ никако неће смањивати, него ће се настојати изнаћи нешто више средстава у овој години да се помогне рад свих ових медија који кроз свој рад доносе информације о проблемима, потребама, али и свакодневним активностима припадника нашег народа које се ретко и готово никако не могу чути нити на јавном сервису - дакле ХРТ-у, а нити у довољној мери ни на локалним медијима којима су на челу припадници већинског народа.

Осим овога, за ЗВО је од великог значаја завршетак треће фазе опремања ТВ студија у Вуковару како би се могло започети са још једном емисијом наше ТВ продукције. Део средстава за ово осигуран је кроз капиталне инвестиције СНВ-а, а за преостали део министарство је рекло да ће изнаћи начин за затварање ове финансијске конструкције.

Када је реч о очувању и заштити културне аутономије нашег народа на овом подручју, указано је на значај многобројних културно-уметничких друштава као најважнијих чувара наше традиције и обичаја на локалном нивоу и потребе помоћи овим друштвима чија средства за рад, најчешће, нису довољна да покрију њихове потребе.

Указано је на неопходност дигитализације целокупне архивске грађе значајне за наш народ, а што укључује и архивску грађу наших цркви која је углавном у врло лошем стању и прети јој пропадање те на важност израде регистра нематеријалне културне баштине српског народа у Републици Хрватској. Министар је обећао сваки вид помоћи по овом питању и укључивање свих релевантних институција из Републике Србије које у овом смислу могу бити од помоћи. Министарство ће настојати обезбедити скенер апарат који би се користио за ове потребе, али и сагледати могућности да финансира неколико особа које би радиле на овом свеобухватном и веома захтевном подухвату.

Министар је рекао да ће Министарство обезбедити стручну литературу потребу српској заједници на овом подручју, а према захтевима које достави Заједничко веће општина.

У разговору је указано на актуелну обнову Српског дома у Вуковару који се обнавља захваљујући помоћи Владе Републике Србије,  потребу изналажења средстава за завршетак обнове спомен подручја Дудик за чији завршетак је потребно обезбедити још око 50.000 еура те неопходност изградње Српског културног центра у Осијеку као места где ће бити смештене све институције српске заједнице града Осијека и Осјечко-барањске жупаније.

Од стране Министарства обећано је да ће преузети на себе обавезе око организовања наступа позоришних друштава и сличних културних догађаја на овом подручју што је поздрављено од стране наше делегације.

Министарство културе и информисања представљали су: министар Владан Вукосављевић, шеф кабинета министра Бранислав Маричић, помоћница министра за савремено стваралаштво Ивана Дедић, помоћница министра за културно наслеђе Данијела Ванушић, из сектора за дигитализацију Весна Шљивић, из сектора за међународну сарадњу Габријела Маслеша те Младен Весковић из сектора за савремено стваралаштво.

Испред Заједничког већа општина састанку су присуствовали:  председник ЗВО-а Срђан Јеремић, заменик жупана ВСЖ и потпредседник ЗВО-а Ђорђе Ћурчић, заменик жупана ОБЖ и потпредседник ЗВО-а Радомир Чварковић, председник одбора за културу и спорт ЗВО-а Небојша Видовић, председник одбора за медије и информисање Срђан Колар и директор Српског културног центра Вуковар Срђан Секулић.