ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

28.01.2019.САСТАНАК СА МИНИСТРОМ КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Загреб, 28.01. - У седишту СКД "Просвјета" у Загребу одржан је састанак између представника српских институција које делују на подручју Републике Хрватске и делегације Министарства културе и информисања Републике Србије коју је предводио министар  Владан Вукосављевић.

- Српска заједница у Хрватској има врло амбициозне планове и снажну активност. Треба да видимо на који начин Министарство може да потпомогне активности српске заједнице која има бројне пројекте, а чије се активности не односе само на Загреб, него и на друге средине где Срби у Хрватској живе. Имамо доста планова, доста заједничких подударности и циљева. Помоћи ћемо колико год је то могуће, као што смо помагали и раније - изјавио је Вукосављевић након састанка.

Као своје потребе и приоритете, представници српских институција у Хрватској навели су финансијску и стручну помоћ за наша културно-уметничка друштва и пододборе Просвјете који су најзначајнији чувари српске културе и традиције, потребу израде регистра материјалне и нематеријалне културне баштине нашег народа који живи на територији Републике Хрватске, помоћ у изградњи и санацији објеката који ће пружити предуслове за интензиван рад на очувању културне баштине и културног наслеђа припадника српске заједнице - као што је зграда Српског дома у Вуковару, Српски културни центри у Книну, Ријеци, Загребу и Осијеку, интензивнија сарадња са позориштима из матичне државе и њихови наступи и у мањим срединама, али и потреба значајније помоћи када је у питању информисање на српском језику и ћириличном писму.

Министар Вукосављевић је истакао да ће његово министарство значајно помоћи српској заједници у Републици  Хрватској по свим питањима који су од значаја за очување културног идентитета и културне аутономије Срба у Хрватској те ће се у наредном периоду интензивирати контакти између овог Министарства са српским организацијама које се у свом раду баве овим значајним питањима.

Испред Заједничког већа општина састанку је присуствовао председник Срђан Јеремић.