ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

16.01.2019.САСТАНАК СРПСКОГ ДЕЛА МЕЂУВЛАДИНЕ МЕШОВИТЕ КОМИСИЈЕ

Вуковар, 16.1. - У Заједничком већу општина одржан је састанак српског дела Међувладиног мешовитог одбора Србије и Хрватске за решавање питања српске мањине у РХ и хрватске мањине у РС.

Представник српске заједнице у хрватском делу одбора Срђан Јеремић испред Заједничког већа општина примио је шесточлану делегацију из Србије коју је предводио копредседавајући ММО-а, државни секретар Министарства управе и локалне самоуправе РС Иван Бошњак. Разговор у Вуковару припрема је за заједнички састанак српског и хрватског дела Међувладиног мешовитог одбора Србије и Хрватске, а који ће се одржати следећи месец у Републици Хрватској. Одбор се у јануару 2018. године састао након три године паузе и тада су разматрана и отворена сва питања која муче мањине у Србији и Хрватској.

Тема састанка у Вуковару била је сагледавање стања и резултата једногодишњег рада везаних за закључке ММО-а о побољшању положаја српске мањине у Хрватској. Представник српске заједнице у хрватском делу ММО-а Срђан Јеремић заједно са сарадницима изнео је на састанку податке који казују да у Хрватској по питању унапређења положаја српске мањине није било значајних помака.

Поред мишљење о недовољном раду државе на побољшању положаја српске мањине у Хрватској Јеремић истиче да ће на следећем састанаку ММО-а изнети и новонастале проблеме за које сматра да би требали наћи своје место у закључцима и новим препорукама Међувладиног мешовитог одбора.

Представници српског дела Међувладиног мешовитог одбора на челу са копредседавајућим Бошњаком истичу посве другачију ситуацију у Ребублици Србији нагласивши како се руководство Републике Србије на челу с председником Александром Вучићем потрудило да унапреди положај хрватске националне мањине у Србији.

Уочи састанка у Заједничком већу општина према протоколу делегација из Србије требала је да разговара и са градоначелником Вуковара Иваном Пенавом, али до најављеног сусрета ипак није дошло.

Састанку Међувладиног мешовитог одбора присуствовао је епископ осечкопољски и барањски Херувим који је чланове комисије упознао са полажајем Српске православне цркве у Хрватској.

На припремном састанку српског дела ММО у Вуковару присуствовали су и генерални конзул РС у Вуковару Милан Шапић и конзулка Људмила Остојић, заменик председника ЗВО-а осјечко-барањски дожупан Радомир Чварковић, председници свих пет одбора и секретар ЗВО-а и заменик градоначелника Вуковара Срђан Милаковић.