ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

11.01.2019.ОДРЖАН САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА СРПСКИХ ИНСТИТУЦИЈА И ВЛАДИКЕ ХЕРУВИМА

Даљ планина, 11.01 - У манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ планини одржан је заједнички састанак представника српских институција са подручја Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније са Епископом Осечко-пољским и барањским Херувимом и његовим сарадницима.

Теме разговора односиле су се на договор око реализације традиционалне акције прикупљања средстава за куповину меса за потребе Богословије Света три јерарха у манастиру Kрка, али и друге актуелности везано за стање припадника српског народа на истоку Републике Хрватске. Kао и претходних година, све наше општине, ЗВО, СДСС, два жупанијска мањинска већа, мањинско веће општине Трпиња, али и сама Епархија издвојиће средства како би се ова једина школа која образује богослове у Републици Хрватској снабдела месом које ће јој бити довољно за период од пола године. Такође, разговарало се о стању и проблемима са којима се наш народ на овом подручју свакодневно суочава.

Посебан акценат стављен је на потребу регистрације наших Основних школа као мањинских јер су школе места која су, кроз свој рад и деловање, веома важна за очување националног идентитета српског народа у Републици Хрватској кроз рад на очувању српског језика, ћириличног писма, Светог Саве као школске славе те обичаја и традиције нашег народа.

У свом говору, владика Херувим указао је на потребу јединства и заједништва свих оних који на било којем нивоу представљају српски народ, али и потребу интензивне сарадње између црквених и политичких представника Срба када су у питању теме које су темељ за очување националног идентитета и одупирање процесу асимилације. У свом обраћању присутнима исказао је веру и наду да ће све Основне школе са подручја Вуковарско-сремске жупаније у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму по моделу "А" изаћи са једнаким предлозима Статута својих школа према оснивачу, тј. Вуковарско-сремској жупанији јер је то основ да се оне у наредном кораку региструју као мањинске. Подсетио је на чињеницу да само сложни и јединствени можемо адекватно одговорити на све изазове са којима се суочавамо у чему је добио безрезервну подршку свих присутних представника политичког живота Срба на истоку Републике Хрватске.