ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

28.12.2018.ОДРЖАНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА ЗАЈЕДНИЧКОГ ВЕЋА ОПШТИНА

Крај године прилика је да се осврнемо уназад и да сумирамо резултате, сагледамо проблеме и изнесемо планове за годину која је пред нама. Управо то је учинило и Заједничко веће општина на својој редовној годишњој скупштини одржаној уочи нове 2019. године. Усвојен је веома амбициозан оперативни план у ком су дефинисани циљеви, рокови и средства која су потребна за њихово остварење.

- Желимо да у 2019. години оснажимо нашу институцију пре свега кроз освежавање и едукацију неопходног кадра. Ми се примарно ослањамо на буџет Републике Хрватске, али мрежу за обезбеђивање средстава за рад морамо да ширимо и на друге изворе финансирања. Користићемо могућности пријављивања на разне конкурсе јер сада имамо људе који су обучени да припремају пројектне предлоге – рекао је у уводном делу скупштинског заседања председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

У наставку рада планове за наредну годину изнели су председници свих пет одбора који делују у оквиру ЗВО-а. Биће настављено пружање бесплатне примарне правне помоћи и пројекти Одбора за културу на очувању, неговању и афирмацији културе Срба у циљу очувања њихове културне аутономије. Својим медијским пројектима, кроз лист Извор, ТВ емисију Хроника Славоније, Барање и западног Срема, а нарочито кроз интернет портал Срби.хр и употребу друштвених мрежа ЗВО ће настојати да информације о животу Срба у Хрватској допру истинито и правовремено до што већег броја људи. У 2018. години покренут је рад интернет портала Срби.хр, а редакција ТВ продукције ЗВО-а у Книну добила је нове просторије и опремљен студио што ће значајно олакшати и унапредити рад запослених који медијски покривају подручје северне Далмације и Лике.

ЗВО УВОДИ СТИПЕНДИЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ

И у подручју образовања Срба Заједничко веће општина је у прошлој години направило значајне искораке. За све ђаке прваке који наставу похађају по моделу А обезбеђени су бесплатни уџбеници и школске торбе док су ученици који наставу похађају по моделу Ц добили бесплатан школски прибор и свеске. У том смислу ЗВО је најавио да ће у следећој години покушати да се избори да у срединама у којима се настава одвија по моделу Ц заживи и настава по моделу Б. Новина је да ће у 2019. години Заједничко веће општина додељивати и стипендије студентима који студирају у Хрватској и Србији и за ту сврху обезбеђена су средства у буџету ЗВО-а у износу од 100.000 куна.

Биће интензивиран и рад Одбора за привреду који ће за приоритет имати да пружи логистичку подршку улагачима из Србије, али и привредницима са нашег подручја. Током прошле године формиран је пројектни тим који је прошао интензивну обуку у писању пројектних предлога. Тим је и опремљен и обучен и већ се доказао на неколико пројеката, а предао је и неколико нових пројектних предлога кроз које ће бити обезбеђена значајна средства.       

Председник ЗВО-а Срђан Јеремић и овим је путем позвао све којима је потребна било каква помоћ у писању пројектних предлога или информације који су конкурси отворени да се јаве у ЗВО где ће добити информације као и потребну помоћ да своје замисли остваре и да дођу до потребних средстава.

 

ПЛАНИРАНИ БУЏЕТ ЗВО-а 6.363.531 КУНУ

Планирани буџет за 2019. годину од 6.363.531 кн показује да су и планови у наредној години веома амбициозни. Заправо их је толико да је за један исцрпнији новински извештај потребно много више простора, а сви су усмерени на то да се живот припадника српске заједнице на истоку Хрватске побољша и унапреди.

Делегатима на Скупштини обратила се и саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков која је изразила задовољство због финансијске стабилности која је у Заједничком већу општина успостављена током протекле године.

- Сведок сам да то није увек било тако. Износ од 2.300.000 куна преко Уреда за људска права и права националних мањина није мали, а није ни случајан. Треба рећи да ЗВО никада више средстава није добило и то је нешто што ме јако радује. Раније је то било милион и по и то смо сматрали васионском сумом, а пуно пре то су биле неке буџетске резерве које су биле некад веће некад мање. Сада имамо једну стабилност и верујем да ће тако и остати.

Усвојен је и план рада и финансијски план Српског културног центра чији оснивач је Заједничко веће општина. Оцењено је да је рад СКЦ-а у претпрошлој и прошлој години био врло интензиван и плодоносан и да је и поред скромних средстава које је СКЦ имао на располагању остварено много. Одржавани су редовни програми „СКЦ средом“, а одржан је и Први научни скуп историчара. Паралелно са свим тим активностима СКЦ ради на прикупљању и дигитализацији архивске грађе о Србима са простора Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније.

У том смислу и буџет СКЦ-а за наредну годину је повећан и добио је подршку Скупштине ЗВО-а. До пролећа је планирано и да библиотека СКЦ-а буде отворена и да се у њу учлане први корисници.