ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

26.12.2018.ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ МАТИЦЕ ИСЕЉЕНИКА

Београд, 26.12. - У просторијама Матице исељеника и Срба у региону у Београду су додељене традиционалне награде ове организације која се седамдесет година бави сарадњом са нашим људима у иностранству. Треба истаћи да је добитник овогодишње повеље Матице исељеника и Срба у региону за достигнућа у области музике тамбурашки састав "Дунавске зоре" из Борова.

Добитницима књижевних награда "Растко Петровић" и годишњих повеља ове веома значајне институције награде је уручио председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић. Матица је основана са основном улогом и циљем неговања српског језика, културе, традиције у српској дијаспори и земљама у окружењу у којима живе Срби, али и да у матичној држави обезбеди за промоцију њиховог стваралаштва Срба из целог света.

У свом говору Јакшић је нагласио да ће ова организација и у наредном периоду бити својеврсна амбасада културних делатности наших људи расутих по свету, кроз значајне манифестације, промоције књига, изложбе, тематске скупове и друге активности у матици Србији. Пракса је да се на ове годишње догађаје сваке године позове и представник неке институције Срба која делује и ради изван Републике Србије, а част да о стању, проблемима и потребама српске заједнице у Републици Хрватској, али и о Заједничком већу опшина као институцији која на бази домаћих и међународно правних аката треба да штити и унапређује положај српског народа у Републици Хрватској, припала је председнику Заједничког већа општина Срђану Јеремићу.

Он је у свом обраћању многобројним присутнима указао на процес настанка ЗВО-а, домаће и међународне акте на основу којих је Заједничко веће општина основано као и о организацији, саставу, статусу, надлежностима и финансирању ове институције, а што је утемељено на међународном мировном споразуму (Ердутском споразуму), Писму намера Владе РХ Савету безбедности УН-а као и одлуци Владе РХ о оснивању Заједничког већа општина. Јеремић је представио унутрашњу организацију институције на чијем је челу те указао на мере и активности које ЗВО предузима како би заштитио културну и просветну аутономију Срба у Хрватској, али и кроз јачање својих медијских капацитета ширио истину о животу и раду, манифестацијама и догађајима које организују припадници нашег народа који данас живе на територији Републике Хрватске. Заједнички је договор да се сарадња између Матице исељеника и Срба у региону и Заједничког већа општина треба интензивирати у надолазећем периоду јер за то постоје велики потенцијали, али и интерес обе ове институције.