ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

20.12.2018.ОДРЖАН САСТАНАК ХРВАТСКОГ ДЕЛА МЕЂУВЛАДИНОГ МЕШОВИТОГ ОДБОРА

Загреб, 20.11 - У просторијама Средишњег државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске у Загребу је одржан припремни састанак хрватског дела Међувладиног мешовитог одбора за решавање проблема српске заједнице у Републици Хрватској и хрватске заједнице у Републици Србији.

Овај састанак сазван је у оквиру припрема за одржавање заједничког састанка обе делегације ове комисије који ће бити одржан у Републици Хрватској, највероватније почетком фебруара следеће године.

На састанку је разматрано учињено у односу на усвојене закључке и препоруке са прошле седнице ММО-а, одржане крајем јануара ове године у Београду и Бачком Моноштору, а који се односе на препоруке хрватској страни када су у питању проблеми и потребе српске заједнице.

Представници српске заједнице у хрватском делу комисије Саша Милошевић испред Српског народног вијећа и Срђан Јеремић испред Заједничког већа општина исказали су незадовољство што је од седнице одржане у јануару у Републици Србији ово први састанак хрватског дела комисије и да се о дефинисаним проблемима српске заједнице у Републици Хрватској и закључцима и препорукама хрватској страни везаних за решавање ових потреба и проблема у протеклом периоду од скоро годину дана није одржао нити један заједнички састанак на којем би се разговарало о приоритетима, терминима и начинима за решавање отворених проблема са којима се суочавају Срби у Хрватској.

На састанку који је трајао дуже од три сата Саша Милошевић и Срђан Јеремић, као представници српске националне мањине у Републици Хрватској, износили су своја становишта и мишљења по свакој тачки закључака и препорука који су наведени као обавеза хрватској страни да их реши.

Генерално гледано, дошло је само до одређених мањих помака у неким сегментима као што су култура, финансирање мањинских институција, израда оперативног плана Владе РХ за националне мањине, интензивнији разговори по питању проблема у образовању, формирање Савета Јавне установе спомен подручја Јасеновац и слично. Насупрот томе, српски представници истакли су да да помака када је у питању пропорционално запошљавање Срба у јавним и државним службама, равноправна употреба језика и писма националне мањине, регистрација мањинских школа, оснивање редакције на српском језику при ХРТ-у није било.

Посебно је апострофирана чињеница да је по неким стварима ситуација још и неповољнија, поготово када се ради о јачању говора мржње према припадницима српске заједнице, израженој ксенофобији, нетолернацији, покушајима историјског ревизионизма и негационизма као и  неадекватног односа према тековинама антифашистичке борбе и споменицима насталих у спомен на НОБ.