ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

08.12.2018.КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ ПРЕДСТАВНИКА ПОВОДОМ ВУКОВАРСКИХ ХАПШЕЊА

Вуковар, 8.12. - Као реакција на хапшење два и привођења на информативне разговоре тројице других припадника српске заједнице у Вуковару због наводних ратних злочина данас је у седишту Заједничког већа општина у Вуковару одржана конференција за медије.

Конференцији су присуствовали председник СДСС-а Милорад Пуповац, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, потпредседница клуба заступника СДСС-а Драгана Јецков и председник ГО СДСС-а Срђан Колар и многи други представници српских мањинских институција у граду и жупанији.

Кампања против Срба у Вуковару траје од 1998. године

Председник СДСС-а Милорад Пуповац упозорио је да се против припадника српске заједнице у Вуковару кампања, која је у протеклих неколико месеци само интензивирана, непрестано води још од 1998. године.

– Ни један градоначелник, ни један начелник полиције, ни једна судска инстанца и ни једна влада није нашла оправдања да одговори на те притиске да ти људи, како то сматрају они који те притиске предузимају, требају бити казнено за нешто гоњени до ове године, док није градоначелник овога града, заједно са својим саветницима, стао на чело те кампање – нагласио је Пуповац и рекао да сви они који говоре да су предузети кораци резултат рада у последњих неколико месеци знају као и он да то не траје задњих неколико месеци него да траје преко десет година.

– Питање је само зашто и на основу чега је неко одлучио да предузме те кораке који очито имају за циљ да створе узнемиреност и правну несигурност код ширег и већег броја грађана овог града и на тај начин створи код њих осећај бесперспективности и одсуства перспективе да живе у овом граду. Ми смо се таквих пракси у последњих тридесетак година у много случајева нагледали и наслушали – рекао је Пуповац и упозорио да је кориштење правосуђа као средства за постизање правне несигурности и осећаја несигурности дела грађана противуставно и противзаконито.

– Ко год то чинио, а знамо да је чинио и бојимо се да чини, чини казнено дело. Говорим то као заступник који се заклео на Устав ове земље и који седи у њеном највишем законодавном телу, са пуном материјалном и моралном одговорношћу.

Једноме од ухапшених Срба отац 1991. године ликвидиран на обали Дунава

Пуповац је рекао да су у Вуковару убијани и Срби, али да се о томе дуго није могло говорити. Они који би помињали  Србе убијене  у Вуковару у седмом, осмом, деветом, десетом и једанаестом месецу 1991. године, прибијани су на стуб срама и готово дотерани до статуса прогона, устврдио је.

– Овде ћу сада рећи да очекујемо да они који су одговорни за те жртве буду пронађени и да буду кажњени. Немогуће да доказа нема јер су истраге радили и представници хашког суда и прикупили обиман материјал у ту сврху. Истраге су радили и наши истражни органи и прикупили, претпостављам, довољан број доказа и исказа да су могли покренути одређене поступке. То се није догодило – упозорио је Пуповац рекавши да је једном од двојице ухапшених Срба 1991. године у Вуковару ликвидиран отац.

– Одведен је у деветом месецу 1991. и држан против прописа и у нехумано поступајућим условима у Борово-комерцу да би 4. новембра био ликвидиран на обали Дунава. О томе наше државно тужилаштво има сва потребна сазнања и има исказе сведока. Желим да се то зна, зато што наша јавност такве ствари не жели знати и не даје јој се простор да зна. Ако је његов син за нешто одговоран нека се то утврди, али они који су одговорни за ликвидацију његовог оца, цивила, који је остао да живи са својим суграђанима Хрватима, морају одговарати једнако као и свако други – рекао је Пуповац и нагласио да представници Срба неће ни укога упирати прстом и да неће предузимати ништа чиме би вршили притисак на правосуђе.

– Али хоћемо међународним и домаћим легалним средствима тражити правду за оне који су недужно оптуживани или се оптужују, и за оне који су недужни убијани, привођени и малтретирани од стране оних који сада уживају правну заштиту поретка Републике Хрватске.

Пуповац је конференцију за новинаре закључио уз извињење новинарима да није спреман да одговара на њихова питања и да ће се наредних дана медијима поново обратити по овом истом питању.