ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

23.11.2018.OДРЖАНА СЕДНИЦА ОДБОРА ЗА ДИЈАСПОРУ И СРБЕ У РЕГИОНУ

Београд, 23.11. – Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Миодраг Линта сазвао је 13. седницу Одбора на којој су размотрене активности Конференције српских националних организација из земаља региона.

Седници Одбора присуствовали су представници Срба из Црне Горе, Хрватске, Републике Српске, Македоније, Румуније, Словеније и Албаније.

Линта је истакнуо да у осам држава региона живи око два милиона Срба који се сусрећу са различитим проблемима у зависности од државе у којој живе. Линта сматра да задовољавајући положај уживају Срби у Румунији и Мађарској, док је најтежи у бившим републикама СФРЈ, Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Општи проблеми Срба у региону су пре свега идентитетска питања очувања језика и писма, добијање статуса националних мањина у појединим земљама, запошљавање Срба у државним институцијама, појачана ксенофобија и мржња према Србима, до појединачних проблема везаних за одређену земљу.

На седници су Србе из Хрватске представљали заменик председника Српског народног вијећа Саша Милошевић и председник Одбора за људска права ЗВО-а Јован Влаовић.

Милошевић је говорио о потреби присније везе Србије и Хрватске, која би донела бољитак у положају Срба у Хрватској. Влаовић је истакнуо како су проблеми Срба у Хрватској бројни, почевши од неисплаћених пензија и непризнавања радног стажа, преноса оснивачких права и регистрације српских школа, двојезичних табли, подзаступљености Срба у државним институцијама. Присутнима на седници Влаовић је пренео како је обнова Српског дома у Вуковару у поодмаклој фази.

На крају дуге и исцрпне дискусије закључено је да Србији недостаје државно тело које би се бавило питањима Срба из региона, ако не на нивоу министарства, онда барем на нивоу канцеларије, и то оне која би се бавила само питањима и проблемима Срба из региона, јер су они далеко другачији од проблема Срба у дијаспори.