ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

08.11.2018.ДЕЛЕГАЦИЈА ЗВО-А НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ОКУЧАНИМА

Окучани, 8.11. - Обележена је храмовна слава и слава Већа српске националне мањине општине Окучани свети великомученик Димитрије. Свету литургију у храму Светог Димитрија у центру Окучана предводио је епископ славонски Јован уз саслужење свештенства из ове епархије.

Прославе попут ове прилика су да се велики број мештана окупи и заједно прослави храмовну славу. Српска православна црква и локално општинско те жупанијско Веће српске националне мањине једини су носиоци културних и друштвених активности Срба на овом подручју. Због тога су оваква догађања веома значајна, не само за Окучанце, већ и за Србе из околних места.

Осим храмовне славе, исти дан је обележена и слава Већа српске националне мањине општине Шодоловци.

На подручју Окучана околна села су била већином насељена српским становништвом. Међутим након војне операције „Бљесак“ дошло је до насилног исељавања српског становништва и тада је демографска слика овог дела Славоније умногоме промењена. Српско становништво чини 22,7 одсто на подручју целокупне општине.

Након свете литургије, програм обележавања крсне славе храма и већа настављен је у просторијама локалног дома културе где је уприличен пригодни културно-уметнички програм у којем су наступили певачи ансамбла народних игара и песама „Веселин Маслеша“ из Бањалуке. Пре почетка уметничког дела програма, окупљенима су се обратили председник Већа српске националне мањине и заменик начелника општине Окучани Синиша Мартиновић, председник Већа српске националне мањине Бродско-посавске жупаније Душан Ногић и председник Заједничког већа општина из Вуковара Срђан Јеремић који је у свом обраћању окупљенима најавио скору посету ђака који наставу похађају по Ц моделу с подручја Западне Славоније Београду како би научили нешто више о својој матичној држави.

Литургији и свечаном програму су осим председника Јеремића, између осталих, присуствовали и потпредседник ЗВО-а и дожупан Вуковарско-сремске жупаније Ђорђе Ћурчић те секретар ЗВО-а Винко Лазић.

Осим становника Окучана, који су били већином старије животне доби, светој литургији и свечаном програму присустовавали су и становници оближњих места, али и Окучанци у расејању- од Републике Српске па све до Аустралије.