ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

26.10.2018.ПАРАСТОС ПРВОМ ПРЕДСЕДНИКУ ЗВО-а

На вуковарском градском гробљу парастосом и полагањем венаца, 25. октобра обележена је шеснаеста годишњица од смрти првог председника Заједничког већа општина и  једног од оснивача и потпредседника Самосталне демократске српске странке Милоша Војновића.

На Војновићевом гробу поред његових најмилијих окупили су се они који су с њим са краја деведестих година прошлог века и почетка новог столећа водили битку за очување идентитета и права српског народа на подручју истока Хрватске као и целе државе, али и они који у данашње време настављају тим путем. Након парастоса којег је служио вуковарски парох протојереј ставрофор Саша Кузмановић и полагања венаца на Војновићев гроб које су положили Војислав Станимировић испред СДСС-а, Срђан Јеремић испред ЗВО-а, те представници Већа српске националне мањине града Вуковара, градске организације СДСС-а и Завичајног клуба Кордунаша и Банијаца, присутнима се обратио садашњи председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

- Милош је, нажалост, платио цену хајке која се дизала на све оне који су водили српски народ и онда, али и данас. Сигурно да оно што је остало иза Милоша, његова идеја, његово размишљање и борба за интересе и права српског народа је оно што нас, данашње генерације, обавезује да наставимо истим путем и да покажемо да и ова жртва Милоша Војновића неће и не сме бити узалудна. Можда је и судбина тако хтела да Милош са нама више није, да је заиста прерано отишао и да је још пуно тога могао да да овој заједници, али смо уместо њега данас добили његовог сина Небојшу, човека који пуно помаже свом народу и Заједничком већу општина на чијем се челу налазио управо његов отац – истакао је Јеремић.

Присутнима се потом обратио и Војновићев син Небојша који се свима захвалио што се свих ових година од смрти његовог оца сећају његовог лика и дела и редовно окупљају око његовог вечног почивалишта.

Милош Војновић преминуо је 25. октобра 2002. године након хајке која је на њега подигнута у хрватској јавности, а сахрањен је два дана касније, на православни празник Свету Петку. Њему у част Завичајни клуб Кордунаша и Банијаца носи његово име док је Самостална демократска српска странка установила плакету „Милош Војновић“ која се додељује најзаслужнијим појединцима унутар ове организације.