ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

18.10.2018.КОНФЕРЕНЦИЈА У БЕОГРАДУ О НЕИСПЛАЋЕНИМ ПЕНЗИЈАМА

БЕОГРАД, 18.10.2018. – У организацији Удружења пензионера из Хрватске Београд уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције Србије, Министарства спољних послова, Управе за дијаспору и кровних организација избегличких удружења из Хрватске у Палати Србија у Београду је одржана научна конференција под називом "Анекс „Е“ Споразума о сукцесији СФР Југославије и решавање питања неисплаћених пензија из Републике Хрватске". 

На конференцији је учествовао већи број еминентних стручњака, представника државних институција Републике Србије и удружења пензионера из Хрватске.  Проф. др. Александар Гајић из Мешовите комисије за сукцесију рекао је како Република Србија има вољу да се коначно реше отворена питања сукцесије, али да је то мултилатерално питање које подразумева вољу и друге стране. Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта напоменуо је да су питања имовине и стечених права, као и пензија, кључна питања поштовања људских права, као и то да би Влада Републике Србије и Министарство спољних послова требалo стално да указују Европском парламенту, Европској комисији, Савету Европе и Уједињеним нацијама на кршење људских права Срба из Хрватске и на чињеницу да се не поштује важан међудржавни споразум.

Рад саборске заступнице СДСС-а Драгане Јецков на тему "Правни основ за обештећење доспелих и неисплаћених пензија у РХ" у име Клуба заступника СДСС-а излагао је председник Одбора за људска права ЗВО-а Јован Влаовић. У раду конференције, учествовао је и председник вуковарског Удружења финансијски оштећених пензионера Илија Војновић.

Главни закључак конференције јесте да матична држава предузме одређене међународне правне кораке како би заштитила права финансијски оштећених пензионера.