ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

11.12.2013.Скупштина ЗВО-а
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Синоћ је у Вуковару одржана Редовна скупштина Заједничког већа општина, првa након што је пре пет месеци одржана и Изборна. Председник ЗВО-а Драган Црногорац упознао је делегате са актуелном политичком ситуацијом на подручју деловања институције на чијем је челу, а коју карактерише невероватно велик број инцидената и дешавања за протеклих годину дана. Констатовано је да је у Хрватској појачано деловање екстремно десних политичких удружења што изазива забринутост и појачава несигурност српске заједнице.

Скупштина је обавезала руководство ЗВО-а да се обрати институцијама ЕУ, УН-а, амбасадорима страних земаља акредитованих у РХ и земљама Чланка 11 као потписницама и гарантима Ердутског споразума, како би их упознали са свим негативним кретањима у Хрватској која директно утичу на положај, не само српске заједнице, него и свих других националних мањина које у њој живе.

Договорено је да документ уз ЗВО потпишу и Српско народно веће и клуб српских заступника у парламенту Хрватске.

Истакнуто је да је ЗВО унутар РХ исцрпило све инструменте које је имало на располагању, од обраћања и састанка са појединим министрима па све до састанка са председником Јосиповићем, али то није дало одговарајуће резултате. Намера ЗВО-а није да овим потезом дискредитује Хрватску него да оснажи њену владу у пуном провођењу Устава и закона РХ.

За секретара ЗВО-а поново је изабрана Драгана Јецков, а на место председника Одбора за људска права изабран је правник из Вуковара Дејан Дракулић. За вршиоца дужности Српског културног центра, који такође делује у оквиру ЗВО-а, изабран је Светислав Микеревић. Усвојени су и извештаји о раду одбора ЗВО-а, финансијски извештај, финансијски план за наредну годину те стратешки план за период од 2014. до 2018. године.

Инфо.ЗВО