ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

01.10.2018.САСТАНАК ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ У ОСИЈЕКУ

У Осијеку је 28. септембра одржан састанак локалних и регионалних власти Подунавског слива Србије и Хрватске. Повод међудржавног скупа био је подстицање регионалног повезивања с циљем јачања капацитета локалних органа и институција које се баве смањењем ризика од елементарних непогода и других несрећа.

Састанак представника локалних самоуправа с обе стране Дунава организован је на Грађевинском факултету, а на иницијативу државног секретара Средишњег државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске Звонка Миласа и државног секретара у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Србије Ивана Бошњака

Милас и Бошњак су копредседавајући Међувладиног мешовитог одбора за мањине Србије и Хрватске, те су конференцију у Осијеку иницирали и организовали под окриљем Програма Уједнињених нација за развој (УНДП). Овај европски пројекат намењен је јачању капацитета локалних органа и институција које раде на смањењу ризика од елементарних непогода и других несрећа и управљању ризика у шест земаља југоисточне Европе. 

У првом делу конференције у Осијеку разговарало се о изазовима у удруживању и финансирању превентивних мера за смањење ризика од катасрофа те су представљени примери платформи за кризне ситуације у обе државе. Прекогранична пројектна сарадња била је тема о којој се разговарало у другом делу скупа. Међу учесницима конференције били су представници свих српских општина које улазе у састав Заједничког већа општина.