ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

21.09.2018.САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ НЕДАВНЕ ЖУПАНИЈСКЕ СКУПШТИНЕ

Вуковар 21. 09. - Након одржане скупштине Вуковарско – сремске жупаније пре 3 дана на којој је, према чврстим уверавањима жупана и председника жупанијске скупштине, требало да се нађе на дневном реду захтев за пренос оснивачких права за основне школе са жупаније на општине Борово, Негославци и Маркушица, а што није урађено, Заједничко веће општина, као институција којој је Влада дала у надлежност бригу о заштити просветне аутономије српске заједнице на овом подручју, овим путем изражава своје незадовољство оваквим поступањем жупанијских власти јер се ради о флагрантном кршењу закона о одгоју и образовању.

Нико у Републици Хрватској, а нарочито сама власт на било којем нивоу, не сме себи дозволити непридржавање и опструисање законских одредби јер такви облици деловања супротно закону представљају пут у анархију, поготово када су овакве радње усмерене према припадницима једне националне мањине која никоме не може представљати никакву опасност.

Али, зато, опасност постоји за ту националну мањину када већина не жели применити законе које је сама донела, а који су намењени очувању националног и сваког другог идентитета неке националне мањине. Није сврха закона да постоје на папиру и да се не проводе те да служе само за то да би се међународним организацијама показало како су, ето, права националних мањина у Републици Хрватској уређена по највишим европским стандардима.

Понављамо још једном да закони којима се регулишу права националних мањина јесу поприлично добро написани, али је проблем што се они не спроводе у пракси и то годинама. То показује и овај недавни случај везан за пренос оснивачких права за основне школе Борово, Негославци и Маркушица, док је такав захтев града Вуковара испоштован. Након 3,5 године чекања да се овај захтев испуни, припадници српске заједнице су показали да су довољно разумни, толерантни, умерени и усмерени на договорно решавање свих отворених питања.

Међутим, игнорисање закона и законских одредби везаних за права националних мањина достигли су алармантан ниво. Због тога ће се ускоро одржати састанак свих релевантних институција и организација српске заједнице како би се заузео заједнички став о овим проблемима као и договориле конкретне даљње активности о чему ће јавност бити врло брзо обавештена. 


Председник Заједничког већа општина:
Срђан Јеремић, маг.оец.