ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

20.09.2018.У БИТОЉУ ОДРЖАНА СЕДМА КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ИЗ РЕГИОНА

Конференција српских националних организација региона одржава се од 2015. године, једном или два пута годишње, а домаћин последње одржане био је Национални савет Срба у Македонији. Као град домаћин изабран је Битољ, помало и симболички као први ослобођени град током Првог светског рата.

Подршка раду ове Конференције стигла је и од Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону те скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону чији је председник Миодраг Линта и сам учествовао на Конференцији и истој дао пуну подршку у раду, а присутнима се обратио и посланик у македонском Собрању и председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић

На овогодишњој Конференцији учествовали су представници десет националних организација, а то су: Самоуправа Срба у Мађарској, Удружење „Морача – Розафа“ из Албаније, Национални савет Срба у Македонији, Савез Срба у Румунији, Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“, Савез српских друштава Словеније, Удружење Срба из Хрватске, Заједничко веће општина, Друштво српских домаћина и Српски национални савјет Црне Горе.

Заједничко веће општина представљали су председник Одбора за привреду Александар Мандић и директор Српског културног центра Срђан Секулић.

На скупу у Битољу одлучено је да седиште Конференције буде у Подгорици, а следећи сусрет требао би бити организован у Скадру. Учесници Конференције имали су прилику да посете српско војничко гробље у Битољу из Првог светског рата, а потом и Кајмакчалан где су положени венци палим јунацима за слободу Србије.