ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

22.11.2013.Прекогранична привреднa сарадња нада за развој наше регије

У СКЛОПУ ПРОЈЕКТА ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ У БОРОВУОДРЖАН ПРВИ СУСРЕТ ПРИВРЕДНИХ ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНА ПАРТНЕРА СРБИЈЕ И ХРВАТСКЕ. 

У оквиру пројекта „Мрежа центара за развој предузетништва и прекограничну сарадњу“, у Борову је 15. новембра, одржан Сусрет привредних делегација општина партнера Србије и Хрватске. На сусрету је учествовало преко 100 особа, међу којима привредни субјекти и представници друштвено-политичког живота општина партнера. Реч је о пројекту који финансира Европска унија кроз ИПА програм прекограничне сарадње Србија-Хрватска 2007-2013. Партнери  су општине  Темерин, Тител и Жабаљ из Србије и Борово и Негославци из Хрватске.

Повезница Вуковарско-сремске жупаније и АП Војводине последњих година је  привредни развој који је успорен и ограничен готово истим проблемима. Стога се све више напора улаже у успостављање прекограничне сарадње у циљу решавања проблема и подстицања развоја. Пројекат „Мрежа центара за развој предузетништва и прекограничну сарадњу“ даје основу за боље повезивање и јачање институционалних капацитета за деловање ка фондовима Европске уније.  Укупна вредност пројекта је 192 000 евра, од чега је општини Борово припало 72 000 евра. Имплементација је започела  1. марта и трајаће 18 месеци, односно до 31. августа 2014. године.  Реализација пројекта подразумева оснивање предузетничких центара у општинама Борово, Негославци, Жабаљ и Тител те заједничке Мреже центара која би повезивала ове центре.


Током сусрета, за успешно завршену обуку писања пројектних предлога, додељени су сертификати и одржана је презентација 6 најбољих радова, односно пројектних предлога настали током обуке. Учесници сусрета су након централног догађаја обишли Пољопривредну задругу „Брестове међе“ у Борову, а дружење је наствљено у општини Негославци.


Првом сусрету привредника две регије Србије и Хрватске, поред представника локалних самоуправа свих општина партнера, присуствовали су генерални конзул РС у Вуковару Живорад Симић, покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине  Бранислав Бугарски, заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније Ђорђе Ћурчић, секретар ЗВО-а Драгана Јецков и многи други.