ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

08.09.2018.ОДРЖАНА "СИЛАШИЈАДА" У СИЛАШУ

Силаш, 08.09. - У суботу је у Силашу, у организацији КУД-а "Зора" из овог места у општини Шодоловци, одржана традиционална Силашијада која је и ове године окупила велики број учесника, али и гледалаца.

Силашијада је замишљена као смотра изворног фолклора, обичаја, рукотворина, старих спортова на којој, осим домаћина и друштава из Републике Хрватске, учествују друштва из суседних држава. Смотра је ревијалног и такмичарског карактера. Ревијални део се састоји од сценског приказа обичаја- старих и готово заборављених, а уобичајених у нашем народу те изворних песама и игара краја из којег друштва долазе. Осим сценског приказа обичаја и изворног фолклора, током ревијалног дела проводи се избор за најлепшу девојку у народној ношњи- свако друштво предлаже по две такмичарке. Такмичарски део се односи на такмичење учесника у старим спортовима: скок у даљ с места, штафетна трка у џаку, штафетна трка „на кркаче“, бацање камена с рамена, потезање конопа, обарање руке. 

Ове године част да учествују у избору за најлепшу девојку у народној ношњи припала је и председнику Заједничког већа општина Срђану Јеремићу и потпредседнику наше институције Ђорђу Ћурчићу.

Председник ЗВО-а је у свом обраћању присутнима указао на значај овог јединог КУД-а на подручју општине Шодоловци за очување културног богатства нашег народа на подручју те општине те обећао да ће ЗВО и надаље помагати рад овог друштва како би се вредности које оно чува и негује заштитиле и сачувале од заборава.