ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

05.09.2018.ВИСОКИ ПОВЕРЕНИК ОЕБС-а ЛАМБЕРТО ЗАНИЕР ПОСЕТИО ЗАЈЕДНИЧКО ВЕЋЕ ОПШТИНА

Данас је Заједничко веће општина у Вуковару посетио високи повереник ОЕБС-а за националне мањине Ламберто Заниер са сарадницима. У разговору са председником ЗВО-а Срђаном Јеремићем и председником Одбора за људска права ове институције Јованом Влаовићем високи повереник упознао се с проблемима српске заједнице у источном делу Хрватске.

Председник ЗВО-а Срђан Јеремић информисао је високог повереника са низом нерешених питања везаних за регистрацију српских мањинских школа, незадовољавајућим статусом Заједничког већа општина, проблемима у запошљавању, порастом говора мржње и десног радикализма у Хрватској и многим другим питањима кључним за миран живот и развој српске националне мањине у Хрватској.

Заједнички је констатовано да се, иначе добра, законска решења по питању мањина у Хрватској у пракси селективно поштују и опструишу на нижим нивоима власти.

Пре састанка у Вуковару високи повереник ОЕБС-а састао се у одвојеним разговорима са потпредседницом владе и министрицом спољних и европских послова Маријом Пејчиновић Бурић, државним секретаром Звонком Миласом и председником Српског народног већа Милорадом Пуповцем.